Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Regrupări de partide în ajunul alegerilor anticipate


Bulgaria se pregătește de alegeri
Bulgaria se pregătește de alegeri

În Bulgaria au loc restructurări preelectorale în segmentul stâng și cel naționalist.

Bulgaria: Regrupări de partide în ajunul alegerilor anticipate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00

Partidul socialist a încheiat tratativele de participare comună în alegerile anticipate de la 11 iulie cu două formațiuni de centru-stângă – ABV al ex-președintelui Gheorghi Părvanov și „O țară normală” a ex-liderului socialist din capitala Gheorghi Kadiev. Cele două formațiuni vor participa la coaliția sub denumirea „PSB pentru Bulgaria”. Ex-președintele Părvanov a declarat că Bulgaria are nevoie de o stângă unită.

Au eșuat tratativele socialiștilor cu „Mișcarea 21” a ex-președintei grupului parlamentar socialist Tatiana Donceva care a cerut modifiarea denumirii coaliției, un loc de vicepreședinte și un procent din subvenția de stat a coaliției. „Mișcarea 21” va rămâne în cadrul coaliției „Ridică te! Mutrele criminale afară!”.

Președinții celor trei formațiuni care au dus tratative cu PSB au fost exluși sau au plecat din partid în perioada guvernării lui Serghei Stanișev – actualul președinte al PSE cu care liderul socialist Kornelia Ninova este în conflict.

În alegerile din 4 aprilie PSB a obținut unul din cele mai slabe rezultate din perioada tranziției. În ajunul alegerilor partidul a fost părăsit de un grup de lideri loiali lui Stanișev.

„Mișcarea 21” a intrat în parlamentul precedent în cadrul coaliției „Ridică te! Mutrele criminale afară!”

Cei doi noi parteneri ai PSB vor putea adăuga căteva procente la rezultatul său electoral. Nu este exlusă aderarea altor formațiuni mai mici la aceasta coaliție.

Concurent al socialiștilor pentru voturile stângii va fi noua coaliție prorusească „Alianța stângii” în frunte cu ex-premierul și lider al PSB în anii 90 Jean Videnov.

Regrupări au loc și în segmentul naționalist. Partenerii la guvernare din fosta coaliție „Patrioții uniți” - VMRO și FSN care nu au trecut separat pragul electoral de 4%, se vor prezenta împreună în cadrul coaliției „Patrioții bulgari” la care va participa și partidul „Volia” al omului de afaceri Veselin Mareșki.

Partidul prorusesc și anti NATO „Renaștere” care a obținut 2,5% în alegerile precedente a respins, ca și ultranaționaliștii din „Ataka”, oferta naționaliștilor moderați.

Previous Next

XS
SM
MD
LG