Liderii UE au ajuns la un acord asupra sancțiunilor pentru Belarus după incidentul cu avionul

25 Mai 2021, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
25 Mai 2021, 09:47 // Actual //  MD Bani

Uniunea Europeană a convenit luni să impună sancțiuni împotriva Belarusului, inclusiv interzicerea companiilor aeriene de a utiliza spațiul aerian și aeroporturile din blocul de 27 de națiuni, pe fondul furiei față de devierea forțată a unui avion de pasageri pentru a aresta un jurnalist de opoziție.

În ceea ce liderii UE au numit duminica o „deturnare” a avionului de zbor Ryanair care zboară din Grecia în Lituania, aceștia au cerut și eliberarea imediată a jurnalistului, Roman Pratasevich, un dușman cheie al președintelui autoritar din Belarus, Alexander Lukashenko.

Un scurt videoclip cu Pratasevich a fost difuzat luni seara la televiziunea de stat din Belarus, la o zi după ce a fost scos forțat din zborul Ryanair.

Așezat la o masă cu mâinile încrucișate în fața lui și vorbind rapid, Pratasevich a spus că se află într-o stare de sănătate satisfăcătoare și a spus că tratamentul său în custodie este „maxim corect și conform legii”. El a adăugat că oferă dovezi anchetatorilor despre organizarea unor tulburări în masă.

Sancțiuni din partea UE

În acțiunea lor neobișnuit de rapidă la Bruxelles, liderii UE au cerut, de asemenea, tuturor transportatorilor din UE să evite să zboare peste Belarus, au decis să impună sancțiuni oficialilor legați de devierea de zbor de duminică și au cerut Organizației Aviației Civile Internaționale să înceapă o investigație cu privire la ceea ce au consideră o mișcare fără precedent și ceea ce unii spuneau că reprezintă terorism de stat sau piraterie.

Liderii au cerut consiliului lor „să adopte măsurile necesare pentru a interzice survolarea spațiului aerian al UE de către companiile aeriene din Belarus și pentru a împiedica accesul la aeroporturile UE a zborurilor operate de aceste companii aeriene”. Pe lângă Pratasevici, aceștia au cerut și autorităților din Minsk să o elibereze pe iubita sa rusă, Sofia Sapega, care a fost scoasă din avion cu împreună cu jurnalistul rus.

Textul a fost aprobat rapid de liderii hotărâți să se opună unei „reacții puternice” la incident din cauza „pericolului serios al siguranței aviației și al pasagerilor la bord de către autoritățile din Belarus”, a declarat pentru CNBC un oficial al UE care știa direct despre discuții, dar care nu era autorizat să vorbească public despre discuțiile private.

Pe scurt, ce s-a întâmplat

Ryanair a declarat că controlorii de zbor din Belarus au anunțat echipajului că există o amenințare cu bombă împotriva avionului, care traversa spațiul aerian din Belarus duminică și a ordonat aterizarea acestuia. Un avion de vânătoare MiG-29 din Belarus a fost zdrobit pentru a escorta avionul într-o demonstrație de forță a lui Lukașenko, care a condus țara cu un pumn de fier de peste un sfert de secol.

Autoritățile din Belarus l-au arestat apoi pe activistul în vârstă de 26 de ani, jurnalistul și criticul proeminent al lui Lukașenko. Pratasevich și prietena sa rusă au fost scoși din avion la scurt timp după ce a aterizat, iar autoritățile nu au spus unde sunt reținuți. Zborul Ryanair FR4978, care a început în Atena, Grecia, a fost permis în cele din urmă să continue spre Vilnius, Lituania.

 

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău