(video) Premieră: Noul Kimera EVO37 este o Lancia 037 a secolului XXI

Dacă nu cunoașteți modelul îndeaproape, atunci la sigur vă este cunoscut aspectul. Coupeul Abarth Lancia SE037 a devenit faimos în cursele organizate între anii 1982-1985 și va rămâne în istorie drept ultimul model cu tracțiune spate care a câștigat Campionatul Mondial de Raliuri (WRC).

Automobilul cu motor poziționat central a fost dezvoltat atunci de către divizia Abarth, avea un corp din plastic, suspensie independentă și un motor de 2.0 litri cu un supercharger. Pe mașinile de curse această unitate a dezvoltat 258-329 CP, în funcție de versiune, dar pentru omologare, a fost lansată ediția limitată Lancia 037 Stradale (i se mai spunea și Lancia Rally, 207 exemplare) cu motor cu 208 CP.

Acum, mașinile sport au ajuns pe mâinile colecționarilor, iar acele exemplare care apar uneori la vânzare pot ajunge să coste și jumătate de milion de euro, cel puțin. În această ordine de idei, pentru a marca și cei practic 40 de ani de la apariția modelului, compania italiană Kimera Automobili a pregătit un restomod – o versiune modernă a mașinii clasice, care a fost și legalizată pentru a putea utiliza drumurile publice.

Interesant este că pentru proiectul EVO37, Kimera i-a atras și angajat pe dezvoltatorii mașinii originale – inginerii Sergio Limone și Vittorio Roberti, precum și pe motoristul Claudio Lombardi. În plus, dublul campion mondial la raliuri Miki Biasion a participat la reglajul fin. Iar la capitolul design s-a implicat și Pininfarina, care a lucrat și asupra modelului din anii 80.

Construcția mașinii Kimera este aceeași ca și în cazul originalului. Secțiunea centrală a caroseriei coupeului de serie Lancia Beta Montecarlo a fost luată ca bază, iar partea frontală și posterioară a fost completată de carcase tubulare originale. În total mașina cântărește aproximativ o tonă, fiind folosite materiale precum carbonul, kevlarul, titanul, oțelul și aluminiul.

Toate panourile externe (din fibră de carbon) sunt refăcute: deși sunt asemănătoare vizual cu cele originale, ele diferă ca formă. De exemplu, aripile au devenit mai largi, mânerele ușilor sunt acum ascunse, au apărut conducte de aer suplimentare, iar kitul de caroserie aerodinamic a fost optimizat. Toate corpurile și echipamentele de iluminat sunt pe bază de LED-uri.

Motorul turbo folosit (alcătuit din monoblocul original al legendarei mașini din Group B, dar complet reproiectat de Italtecnica), cu patru cilindri și volum de 2.150 cm3, este dotat acum cu supercharger, dar și cu un turbocompresor. Lancia a aplicat această soluție doar pe modelul Delta S4 cu AWD, care a înlocuit coupeul 037 coupe pe trasee. Unitatea produce peste 500 CP și 550 Nm de cuplu pentru o accelerație 0-100 km/h în aproximativ 4.0 secunde. Cutia de viteze poate fi una secvențială sau manuală la alegere, iar tracțiunea pe puntea din spate.

Șasiul are și el acum componente moderne: amortizoare reglabile Ohlins, frâne Brembo (inclusiv carbo-ceramice) la solicitare, anvelope late run-flat Pirelli de 18/19 inci. Mai dispune de o frână de mână hidraulică, dar și un set de noi ceasuri analogice în spatele volanului.

Kimera Automobili intenționează să facă doar 37 de exemplare care costă câte cel puțin 480.000 de euro. Din numărul total, 11 mașini au fost deja vândute preliminar unor colecționari. Prezentarea oficială și premiera publică va avea loc în luna iulie în cadrul Festivalului de Viteză de la Goodwood. Livrările vor începe din septembrie.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/