(video) Premieră mondială: Noul CUPRA Born – primul model electric de serie al brandului

Într-un final a debutat! CUPRA a ales ziua de 25 mai 2021 pentru a-și prezenta primul model electric de serie, făcut de la zero. Se numește Born (născut) și are la bază conceptul arătat încă în 2019 la Salonul Auto de la Geneva de către SEAT, care au decis apoi să-l transfere sub aripa tânără.

Pentru nimeni nu mai este un secret că e fratele noului VW ID.3, însă conform ierarhiei în VW Group, sub-brandul celor de la SEAT a fost nevoit să aștepte lansarea și poziționarea pe piață mai întâi a modelului german.

https://www.youtube.com/watch?v=Z51ScirHwYg
https://www.youtube.com/watch?v=xt4EeqKYgrQ

Caracteristici cheie:

  • Pe lângă modelele tipice de proprietate, CUPRA Born va fi, de asemenea, oferit în baza unor contracte de abonament, cu o taxă lunară care va include utilizarea vehiculului și a altor servicii conexe. Este o mișcare care va ajuta CUPRA să provoace piața.
  • Este primul model al mărcii care este livrat clienților cu un concept net neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2, energie din surse regenerabile fiind utilizată în lanțul de aprovizionare. Emisiile rămase sunt compensate de investiții de mediu și de proiect certificate la cele mai înalte standarde.
  • Măsoară 4.322 mm în lungime, 1.809 mm în lățime, 1.537 mm în înălțime și are un ampatament de 2.767 mm. Oferta de jante variază între 18 și 20 de inci, în anvelope cu o lățime de 215 sau 235 mm.
  • Designul exterior este atrăgător, poate chiar mai interesant decât al lui VW ID.3. Se folosesc foarte multe accente în culoarea cuprului, soluție care sporește acest sentiment. Farurile și stopurile sunt full LED, inclusiv cu animație luminoasă. Paleta de culori pentru caroserie este compusă din șase opțiuni, inclusiv exclusiva Aurora Blue.
  • Interiorul are o arhitectură comună cu cel al lui VW ID.3, de exemplu în ceea ce privește designul planșei de bord, însă există mai multe diferențe. Individual pentru CURPA sunt: volanul, deflectoarele de aer, aplicațiile decorative cu efect 3D, aplicațiile pedalelor, forma consolei-tunelului central, etc.
  • Standard este un monitor central tactil de 12 inci (1560 x 700 pixeli) al sistemului multimedia, cu suport wireless pentru Apple CarPlay and Android Auto, întors ușor spre șofer.
  • Printre altele există: un sistem de iluminare ambientală cu proiecții la deschiderea portierelor, un head-up display cu realitate augmentată, niște scaune profilate cu inserții din fire SEAQUAL realizate din materiale plastice marine reciclate, inserții din microfibră Dinamica, sistem audio Beats cu nouă difuzoare, panou tactil de control a climatizării, asistent vocal, e-SIM (cu suport eCall), încărcător wireless pentru telefoane (standard), navigație 3D online, etc.
  • Volumul portbagajului este de 385 de litri.
  • Lista sistemelor de asistență și protecție este completată de: Predictive Adaptive Cruise Control, Travel Assist, Side and Exit Assist, Traffic Sign Recognition, Emergency Assist and Pre-Crash Assist, pe lângă Light Assist, Top View Camera, Intelligent Park Assist, etc.
  • Are la bază platforma MEB și din start va fi disponibil cu două variante de propulsie: un singur motor electric (sincron cu magnet permanent, care se poate roti cu peste 16.000 rpm, integrat deasupra punții spate în fața centrului osiei, cu funcție de generator de energie la frânare de până la 0.3 g) cu 150 CP/310 Nm sau 204 CP/310 Nm, care trimite toată puterea pe puntea din spate. Cuplul este transferat printr-o transmisie cu o singură treaptă, care conține și un diferențial.
  • Vor fi disponibile din start trei baterii litiu-ion la alegere: una de 45 kWh (autonomie de până la 340 de km), una de 58 kWh (autonomie de până la 420 de km) și una de 77 kWh (până la 540 de km). Capacitatea bateriilor e netă, iar autonomia e în ciclu WLTP.
  • Bateriile sunt constituite din mai multe pachete instalate într-o carcasă montată central și cât mai jos posibil între osii pentru a reduce impactul greutății pachetelor. Eficiența lor este ajutată de sistemul de management termic integrat care menține temperatura bateriei, asigurându-se că aceasta rămâne optimizată. Bateria include o placă de bază cu canale de apă integrate conectate la circuitul lichidului de răcire.
  • Bateriile se pot încărca rapid cu o putere de până la 125 kW. Astfel, după doar 7 minute de stat în priză, în baterie se acumulează energie suficientă pentru a parcurge alți 100 de km (5-80% în 35 de minute).
  • CUPRA va oferi soluția de încărcare care se potrivește cel mai bine clientului, astfel încât CUPRA Born să poată rămâne o parte integrantă a vieții lor. Printre opțiunile de încărcare ale mărcii, clienții pot avea instalat: un wallbox specific – CUPRA Charger (care este plug&play), CUPRA Charger Connect (care oferă conexiune Wi-Fi) sau CUPRA Charger Pro (cu 4G și Wi-Fi) – oferindu-le control complet asupra modului și momentului de încărcare – pe lângă aplicația mobilă CUPRA Easy Charging App.
  • Se anunță și un pachet de performanță opțional (disponibil din 2022) – e-Boost – care poate mări puterea motorului până la 231 CP. Cu el și bateria de 58 kWh se poate face 0-50 km/h în 2.6 secunde sau 0-100 km/h în 6.6 secunde. Cu el și cu bateria de 77 kWh se poate face 0-100 km/h în 7.0 secunde (7.3 secunde fără e-Boost). Apropo, modelul cu bateria de bază, care nu se poate combina cu e-Boost, poate face 0-100 km/h în 8.9 secunde.
  • Structura mașinii este din aluminiu și este fixată pe corp pentru a spori rigiditatea generală. Pe puntea din față stă o suspensie tip McPherson, iar pe cea din spate una tip multi-link cu câte cinci brațe. Distribuția greutății între punți este de aproximativ 50:50.
  • La comandă ori standard în funcție de echipare vor fi oferite amortizoare adaptive în cadrul Dynamic Chassis Control (DCC) cu moduri Range, Comfort, Individual sau CUPRA. De asemenea, mai sunt disponibile o servodirecție progresivă, un specific ESC Sport și o acționare sporită a frânei.

Proiectat și dezvoltat în Barcelona, la sediul din Martorell, CUPRA Born va intra în producție la fabrica Zwickau din Germania începând cu luna septembrie. Prețul de start în Spania este de 31.600 de euro!

https://youtu.be/dwn9A3Uh_oU
https://youtu.be/BCxVUAp5MxA
https://youtu.be/GeAPtHVmnEI
https://youtu.be/Kp5jmmJdHvA
https://youtu.be/9cP2tu5Z4Fo

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/