RFI: Chișinău, reacții anemice legate de incidentul grav de la Minsk. Președinția nu a comentat acest caz

Valeria Vițu
25/05/2021
Serghei Grits, AP

În timp ce tot mai multe state condamnă deturnarea avionului în Belarus și arestarea jurnalistului Roman Protasevici, iar UE a decis să-și închidă spațiul aerian pentru aeronavele din Belarus, autoritățile de la Chișinău nu se grăbesc să vină cu o reacția dură legată de incidentul de la Minsk. Ministerul de Externe a venit cu un comunicat prin care anunță că ”urmărește îndeaproape situația în jurul aterizării forțate la Minsk a avionului”. Iar Președinția R.Moldova nu a venit cu nicio reacție, până astăzi, deși mai mulți șefi de stat au făcut-o. Spre exemplu, președintele României, Klaus Iohannis, a catalogat deturnarea avionului în Belarus ca fiind un caz ”nemaiîntâlnit" și s-a pronunțat pentru sancțiuni și investigații, transmite RFI, într-o corespondență de la Chișinău.

Ministerul Afacerilor Exerne și Integrării Europene de la Chișinău anunță că ”susține chemările partenerilor internaționali pentru demararea unei investigații independente în scopul elucidării tuturor circumstanțelor producerii acestui incident, inclusiv reținerea unui jurnalist belarus”. Totodată, reprezentanții ministerului dau asigurări că urmăresc ”îndeaproape situația în jurul aterizării forțate la Minsk a avionului de pe ruta Atena – Vilnius. ”Ambasada Republicii Moldova la Vilnius a informat MAEIE că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetățean al Republicii Moldova”.

În plus, se mai arată în comunicatul Externelor, instituția reiterează ”poziția consecventă a Republicii Moldova de încurajare a respectării de către toți membrii comunității internaționale a principiilor și normelor de drept internațional”.

Să mai spunem că, Președinția nu a venit, până astăzi, cu niciun comentariu legat de arestarea jurnalistului opozant al Guvernului din Belarus. Ultimul mesaj postat pe pagina de Facebook a insituției prezidențiale este din 22 mai. Nici pe pagina personală a Maiei Sandu nu găsim vreo reacție. Aici, ultimul mesaj scris e din 21 mai, legat de participarea diasporei la alegerile parlamentare anticipate.

La o zi după ce a fost reținut, Roman Protasevici a apărut într-un mesaj video postat pe Twitter, cu vânătăi pe față, în care spune că este ”tratat bine” în centrul de detenție.”Bună ziua, numele meu este Roman Protasivici. Seara trecută am fost reținut de angajații MAI pe aeroportul din Minsk. Acum mă aflu în centrul de detenție nr. 1 al orașului Minsk. Vreau să anunț că nu am nicio problemă de sănătate cu inima sau cu alte organe. Atitudinea forțelor de ordine față de mine este corectă și conform legii. Chiar acum colaborez cu anchetatorii și dau declarații privind organizarea protestelor în orașul Minsk”.

Activistul în vârstă de 26 de ani a creat Nexta, o platformă cu 1,7 milioane de urmăritori, și a părăsit Belarus în 2019, după criticile la adresa Guvernului lui Alexander Lukaşenko. El este deţinut acum la Minsk după ce fusese trecut pe lista celor implicaţi în activităţi teroriste.

Protest, la Ambasada Belarus: ”Free Protasevici”

În fața Ambasadei Republicii Belarus de la Chișnău, luni, a avut loc un protest ”în susținerea democrației și a libertății de exprimare”, scrie Portalul Anticoruptie.md. Reprezentanții Asociației Presei Independente și ai Partidului Verde Ecologist au scandat ”Jurnaliștii nu sunt infractori”, ”Jurnaliștii nu sunt teroriști” și ”Free Protasevici”.

”Am fost la protest pentru că am considerat că trebuie să reacționăm cât mai operativ. Situația degradează în Belarus, iar acest jurnalist riscă pedeapsa cu moartea și este important să fie transmis un semn de solidaritate. Se preconizează și alte proteste ale jurnaliștilor din mai multe țări. Sunt călcate în picioare drepturile omului în general și drepturile jurnaliștilor în special în Belarus. Acest lucru este absolut inadmisibil, iar în țările cu regim dictatorial cum este Belarus sunt încălcare drepturile. Îmi pare foarte rău că politicieni din Republica Moldova îl prezintă pe Lukașenko ca pe un model”, a declarat Petru Macovei.

Dodon, în Belarus: ”Lukașenko este un exemplu și pentru R.Moldova”

Aflat la începutul lunii mai la Minsk, liderul socialiștilor, Igor Dodon, l-a lăudat pe Alexandr Lukașenko pentru modul în care a acționat, în cazul protestelor. Potrivit lui Dodon, Lukașenko ”este un exemplu și pentru R.Moldova”. ”Ați ținut situația sub control. Sunteți bravo. Și la noi se pregătesc alegeri acum. Ei vor încerca să dea lovitura. Dvs ne-ați dat un exemplu. Avem ce învăța de la o asemenea persoană cu experiență”, i-a spus Dodon lui Lukașenko. 

Valeria Vițu
25/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii