/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Ploile au făcut ravagii la Florești. Ogrăzile au fost inundate, iar mai multe grădini au fost distruse

missing
25 mai 2021, ora 20:16

Gospodării distruse aproape în totalitate în satul Ghindești din raionul Florești. Ploile din acest weekend au spălat munca oamenilor de zeci de ani. În ogrăzi, mâlul măsoară mai mult de un metru în înălțime. Accesul în ogrăzi este blocat, beciurile au fost înecate, iar grădinile distruse. În fața intemperiilor nu au rezistat nici orătăniile și nici animalele de companie, care au pierit în puhoaiele de apă, scriu cei de la nordnews.md

Preotul din sat locuiește aici de aproape două decenii. Încă în 2017 a bătut alarma, dar nu a fost auzit de autorități. Acum, când ograda este numai noroi, a decis să-și vândă gospodăria.

„Duminica a plouat foarte tare, noi îi rugăm să vină și să ne curețe, dar nu vin, dacă mai vine o ploaie peste noi, apa o să ne ajungă până la gât. Totul este înămolit, pământul este ridicat și apa nu mai are unde să se ducă. Am solicitat de urgență, dar ni s-a spus că nu este tehnică, dar iarna, când drumurile sunt înzăpezite, este tehnică destulă, dar acum lucrează un singur tractor”, a spus preotul din sat, Stanislav Iurcenco.

Gospodăriile oamenilor sunt de nerecunoscut. Aceștia spun că au muncit în grădină toată primăvara, iar acum au rămas doar cu tone de noroi. Unii sunt nevoiși să meargă desculț prin ogradă, nici măcar ciubotele nu-i mai salvează. Oamenii dau vina pe sistemul de scurgere ineficient, construit odată cu reparația traseului național Soroca-Chișinău, gospodăriile lor fiind amplasate în imediata apropiere de drum.
Primarul satului strânge din umeri și spune că nu este de competența sa de a efectua careva lucrări pe acest drum.

„Trebuie să curățim ogrăzile, dar nămolul este smântânos, nu-l poți lua nici cu tractorul.00:28 musca 00:42 Pe data de 20 a plouat foarte tare, de două ori lucrătorii au curățat drumul. Oamenii lucrează, nu stau degeaba și azi am insistat să vină și să curețe. Apa nu a fost atât de mare, aici este noroi, dar este și temelia, casele sunt înalte. Eu nu pot să reconstruiesc ceva pe un drum de stat. Nu-mi permite nimeni, acesta este un drum național”, a declarat Gheorghe Falcă, primarul satului Ghindești.

Disperați, ieri, gospodarii au vrut să blocheze drumul național pentru a atrage atenția autorităților, dar s-au ales doar cu preîntâmpinări de la poliția locală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram