‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: prețurile continuă să scadă

Piața agricolă mondială: prețurile continuă să scadă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Toate prețurile produselor agricole continuă să scadă. Această mișcare poate fi încă văzută ca o consolidare, dar este asociată și cu condiții meteorologice mai favorabile, în special în America.

Ploi favorabile au fost înregistrate în nordul Statelor Unite, precum și în sudul Canadei în ultimele zile. Deși au avut loc și unele precipitații în sudul Braziliei, producția pentru Safrina trebuie revizuită în jos.

Într-adevăr, precipitațiile au căzut prea târziu și în cantități insuficiente pentru faza de polenizare.

Prețurile rapiței, care au fost cele mai volatile în ultimele luni, au scăzut din cauza creșterii stocurilor de petrol, coroborată cu îmbunătățirea condițiilor meteorologice din Canada.

Piața agricolă Europeană

Ieri, pe arena internațională, Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu românesc la un preț mediu de 257 dolari pe tonă FOB. La aceasta trebuie adăugată taxa de transport de 19 USD pe expediere, în perioada 8 – 22 august.

Printre motivele recentei scăderi a prețurilor, pe lângă obținerea de profit din fonduri, se numără și dorința guvernului chinez de a limita speculațiile cu privire la bunurile agricole și neagricole, în special pentru speculatorii interni.

‹ adv ›
Cotații grâu, porumb rapiță pe Euronext, 25.05.2021

Potrivit Ministerului Agriculturii din Ucraina, 87,7% din suprafața cu floarea-soarelui este semănată.

Prețurile petrolului s-au stabilizat la 66,10 dolari pe baril în această dimineață la New York, după o recentă scădere asociată cu revenirea probabilă a Iranului pe arena internațională.

Analiza de acum 2 săptămâni – disponibilă pe acest link.

‹ adv ›

Dolarul rămâne slab, la 1,2230 față de euro și 73,40 față de rublă.

Piața Regiunii Mării Negre

Ieri GASC a organizat o licitație pentru furnizarea a 240 mii tone de grâu în perioada 8-22 august. Originea românească a fost selectată la un preț mediu de 257 USD pe tonă FOB plus 19 USD pe transport.

Cel mai ieftin grâu de origine ucraineană a costat 260 USD în condițiile FOB, comparativ cu 264 USD pentru originea rusească și 269 USD pentru origine franceză.

Trebuie remarcat faptul că grâul românesc a fost oferit la cel mai mic preț (254 dolari) cu 15 dolari mai ieftin decât oferta de la sfârșitul lunii aprilie într-o licitație care a fost în cele din urmă anulată de GASC.

Piața agricolă din SUA

Ieri a mai avut loc o ședință nestabilă la Chicago, unde prețurile la soia au rămas aproape neschimbate la încheierea unei campanii foarte slabe pentru toate mărfurile.

Cu toate acestea, prețurile la porumb și grâu au scăzut spre închiderea sesiunii.

Semănatul porumbului în Statele Unite continuă într-un ritm constant, acesta fiind realizat la 90%, în creștere față de o medie de 80% din ultimii 5 ani.

Semănatul culturii de soia este realizat în proporție de 75%, comparativ cu o medie de 54% la aceeași dată, indicând semănatul timpuriu.

În această săptămână, inspecțiile la export au totalizat 573.912 tone de grâu, ceea ce rămâne în conformitate cu așteptările.

Recolta de grâu de toamnă este estimată a fi de 47% – bună până la excelentă, în creștere față de 48% săptămâna trecută și 54% anul trecut la aceeași dată. În același timp, această estimare rămâne sub așteptările comercianților.

Fondurile au fost ieri vânzători de 8.500 loturi de porumb, 2.000 loturi de soia și 4.000 loturi de grâu.

‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›