‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLa CESPA din Bălți a fost dotat un laborator conform standardelor europene

La CESPA din Bălți a fost dotat un laborator conform standardelor europene

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Dezvoltarea agriculturii și susținerea educației agricole constituie unul din sectoarele principale de asistență ale Uniunii Europene.

Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor (CESPA) din orașul Bălți este una din instituțiile de învățământ profesional tehnic, care a beneficiat de suportul Uniunii Europene în cadrul proiectului „Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova” („DevRAM”), implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare în parteneriat cu Centrul Educaţional PRO DIDACTICA și Donau Soja.

Despre suportul de care a beneficiat instituția s-a discutat LIVE în cadrul vizitei organizate la 17 mai 2021, în cadrul campaniei „UE pentru Moldova Rurală”.

În ultimii ani, învățământul profesional tehnic din Republica Moldova a beneficiat de suportul Uniunii Europene cu scopul dezvoltării și modernizării acestui sector.

Potrivit Silviei Proțiuc, director CESPA Bălți, în instituția de învățământ pe care o conduce a fost creat un mediu educațional dezvoltativ și condiții care corespund standardelor europene. 

Cu suportul UE, curricula de învățământ a instituției a fost îmbunătățită: a fost coordonat noul curriculum Agricultura ecologică, au fost dezvoltate standardele de calitate și de calificare pentru învățământul profesional tehnic.

„În cadrul proiectului „DevRAM”, cu suportul Centrului Educațional PRO DIDACTICA, au beneficiat de formări atât cadrele didactice, cât și cadrele manageriale, obținând competențe în dezvoltarea strategică, managementul participativ, managementul resurselor umane, implementarea TIC în cadrul orelor de instruire, implementarea instrumentelor moderne în procesul de predare, învățare, evaluare”, declară directorul CESPA Bălți, Silvia Proțiuc.

‹ adv ›

Cadrele didactice apreciază trainingurile și formările profesionale de care au beneficiat, subliniind că este nevoie de o permanentă actualizare și îmbogățire a cunoștințelor pe care le dețin. 

„Eu, de exemplu, am participat, în cadrul proiectului „DevRAM”, la cursurile de formare continuă Standarde de calitate în domeniul agroalimentar din R. Moldova și am fost surprinsă de relevanța informațiilor și maniera de prezentare a informației. M-a ajutat foarte mult, fiindcă m-am dezvoltat pe plan profesional, iar astfel crește nivelul calității procesului de predare, nivelul de pregătire a tinerilor noștri specialiști. Dacă o să formăm specialiști de înaltă calitate, ei o să își găsească și un loc de muncă mai bun și sper că vor rămâne în țară, pentru că avem nevoie să îmbunătățim economia la noi în țară”, spune Corina Cebanu, maestru – instructor în cadrul CESPA Bălți.

De asemenea, în cadrul instituției a fost constituită secția Formare Continuă care urmează să ofere servicii educaționale pentru șomeri, adulți, cadre didactice și alte categorii de beneficiari, care doresc să-și aprofundeze cunoștințele și care doresc să obțină o profesie într-un termen scurt.  

În cadrul proiectului DevRAM, CESPA Bălți a beneficiat și de un grant din partea Uniunii Europene, grație căruia Laboratorul specialistului modern a fost dotat cu utilaje și ustensile, pentru elevii care studiază Tehnologia Alimentației Publice și pentru cei care studiază meseria de brutar, bucătar, cofetar.

„S-au procurat mixere planetare care ajută la mestecarea aluatului, la prepararea cremelor, frigider și congelator unde se păstrează materia primă pentru realizarea lucrărilor de laborator, un dospitor, un cuptor cu microunde, un cuptor cu convecție și aburi, cântare electronice care sunt foarte necesare pentru a cântări materia primă și dozarea tuturor materialelor, dar și ustensile. Elevii deja cunosc cum să mânuiască aceste utilaje și ustensile și se descurcă foarte bine”, mai spune directorul instituției.

‹ adv ›

Elevii, la rândul lor, apreciază faptul că beneficiază de cele mai moderne utilaje în cadrul instruirilor.

„Utilajul pe care îl avem în instituție este foarte comod pentru lucru, are o programare simplă și este foarte sigur. Îmi place pentru că oferă posibilitate să lucrăm mult mai rapid și să avem o productivitate mai mare”, spune Serghei Bodiu, elev la specialitatea Tehnologia Alimentației Publice, care visează într-o zi să lucreze într-un restaurant, să acumuleze suficientă experiență pentru a-și deschide o afacere proprie.

Vizita din 17 mai la Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din orașul Bălți, a fost  organizată în cadrul campaniei „UE pentru Moldova Rurală”, campanie menită să reflecte rezultatele și schimbările realizate în zonele rurale, precum și să prezinte oportunitățile curente oferite de către Uniunea Europeană pentru dezvoltarea localităților rurale din Republica Moldova.

Aceasta este prima instituție vizitată, în cadrul unei serii de vizite ce urmează a fi organizate la patru instituții de învățământ profesional tehnic care au beneficiat de suportul Uniunii Europene în ultimii ani.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›