image
Sursa foto: ombudsman.md

Penitenciarul nr.13 din Chișinău: Avocatul Poporului denunță suprapopularea închisorii // FOTO

În penitenciarul nr.13 Chișinău sunt deținute 860 persoane, cu 290 de persoane mai mult decât indică normele, capacitatea maximă a insituției fiind de 570 locuri. Printre aceștia sunt inclusiv 19 minori și 46 femei.

Datele au fost făcute publice după ce pe 21 mai 2021, angajații Oficiului Avocatului Poporului din cadrul Direcției prevenirea torturii au făcut o vizită preventivă la Penitenciarul nr.13 Chișinău.

Unele celule au fost renovate (în mare parte din contul deținuților) și altele sunt în reparație (6 celule se află în reparație din contul bugetului public). A fost renovat și blocul pentru prepararea hranei și au fost procurate utilaje moderne de pregătire a alimentației pentru deținuți.

ombudsman.mdombudsman.md

Printre deficiențele remarcate de avocatul poporului sunt: celulele înguste și supraaglomerate; lipsa ventilației; igrasie pe tavan și în wc-uri; lipsa și insuficiența luminii naturale; blocurile sanitare în condiții necorespunzătoare și cu miros pătrunzător; prezența firelor electrice neizolate; prezența insectelor parazitare, etc, precum și amenjarea neadecvată a boxelor de plimbare.

ombudsman.mdombudsman.md

ombudsman.mdombudsman.md

Chiar dacă minorii sunt plasați în celule diferite și sunt separați de adulți se observă tendințe de asimilare a cultului criminalității informale de deținuții minori, fapt greu de persecutat într-o instituție penitenciară de tip izolator.

Avocatul Poporului reamintește organelor procuraturii și instanțelor de judecată să aplice cât mai des măsurile alternative detenției preventive. „Detenția în izolatoarele de urmărire penală, în special în penitenciarul nr.13, nu reprezintă unica soluție demnă atât pentru persoană, cât și pentru bugetul public”, atenționează ombudsmanul.

În cazul în care vor fi formulate recomandări, Avocatul Poporului va emite un aviz obligatoriu pentru penitenciar cu scopul de a ameliora comportamentul faţă de persoanele private de libertate, dar și de a îmbunătăţi condiţiile de detenţie şi de a preveni tortura.

ombudsman.mdombudsman.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: