image
Sursa foto: jurnal.md

Constrânși să se vaccineze, la Strășeni; Oamenii se simt lezați în drepturi // VIDEO

Autoritățile din Strășeni interpretează legile în contextul pandemiei. Localnicii sunt obligați să prezinte certificatul de vaccinare dacă vor să ajungă la medici. În caz contrar, accesul în spitalul raional le este interzis.

Oamenii consideră că sunt lezați în drepturi, atâta timp cât vaccinul anti-COVID nu este obligatoriu. De cealaltă parte, reprezentanții instituției susțin că își doresc doar să limiteze infectarea cu COVID-19 și dau asigurări că, de astăzi, problema va fi remediată. La Strășeni s-a deplasat echipa noastră de filmare.

„Am venit să iau certificat pentru școala auto, aviz psihiatric, și mi-a fost refuzat accesul în policlinică din motiv că nu am vaccinul anti-COVID-19, de către șeful adjunct al spitalului, domnul Pocinoc. El ne-a chemat, ne-a invitat în policlinică pe toți într-un cabinet și ne-a explicat că din cauza că noi nu avem vaccinul el nu poate să semneze actele care să ne permită accesul la consultație, la medicul psihiatru”, spune Nicu Beșliu.

Potrivit bărbatului, cel puțin zece oameni au făcut cale întoarsă din același motiv.

„Dumnealui ne-a spus că el ne încurajează, prin asta are grijă de noi, dar nu se permite să trecem la consultație. Când ne vom vaccina ne va permite accesul în policlinică. În primul rând, s-au încălcat drepturile noastre la asistența medicală, nu s-a permis accesul, și în al doilea rând, vaccinarea nu e obligatorie”, a mai spus bărbatul.

Un alt pacient, Boris Barbăneagră, a nimerit în aceeași situație.

„Directorul adjunct ne-a spus că „nu este obligatoriu să vă vaccinați, că nimeni nu vă impune, dar eu nu vă voi pune ștampila pe certificatul de obținere a permisului de conducere”. Acest lucru nu este corect, omul are dreptul la alegere. Eu spre exemplu, pot să mă vaccinez în România, că am cetățenia României. Pot aici, dar nu așa, să mă oblige. Voi avea grijă singur de sănătatea mea”, a declarat bărbatul.

Oamenilor le-a fost îngrădit accesul la doctori, confirmă coordonatorul Centrului comunitar de sănătate mintală din Strășeni, Valentina Gavriliuc.

„Noi am discutat cu domnul Pocinoc că nu este corect de a impune persoana să fie vaccinată, trebuie doar prin convingere de făcut acest lucru și atunci când solicită oricare act medical și examinare la medicul psihiatru, persoanei trebuie să i se permită să intre în policlinică”, a declarat Valentina Gavriliuc, coordonatorul Centrului comunitar de sănătate mintală din Strășeni.

La rândul său, directorul adjunct al Policlinicii din Strășeni, Nicolae Pocinoc, afirmă că nu obligă pe nimeni să meargă la vaccinare, iar legea este respectată.

„Noi pe nimeni nu impunem să se vaccineze. Noi le recomandăm, dar acolo unde este necesar, noi îl obligăm, că acest vaccin trebuie să fie făcut. Iată este legea nr. 10 din data de 3 martie din 2009. În partea a doua a acestui articol este scris: vaccinări conform indicațiilor epidemiologice și vaccinări recomandate. Adică, noi în cazul dat trebuie să vaccinăm în situație epidemiologică și recomandăm 1,2,3 vaccinuri pe care le avem. Asta a fost o restricție ca să nu răspândim COVID-ul”, susține Pocinoc.

Potrivit regulamentului, în Republica Moldova vaccinarea împotriva COVID-19 este o procedură gratuită și benevolă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: