Principală  —  IMPORTANTE   —   Sondaj al Asociației Sociologilor și…

Sondaj al Asociației Sociologilor și Demografilor: Trei partide ar accede în Parlament, la eventuale alegeri parlamentare anticipate. Dodon, Ceban și Șor – în topul celor mai buni eventuali prim-miniștri

Un sondaj prezentat de Asociația Socialogilor și Demografilor luni, 24 mai, arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, trei partide ar accede în Parlamentul de la Chișinău. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul „ȘOR”.

Studiul mai arată că cei mai mulți dintre respondenți și l-ar dori pe socialistul Igor Dodon în fruntea Guvernului. Cel puțin asta arată datele studiului Asociației Sociologilor și Demografilor.

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, trei partide ar accede în Legislativ. PAS ar obține cele mai multe voturi – 27,8%, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor ar obține 26,9%, iar pe locul trei s-ar clasa Partidul „ȘOR”, care ar acumula 5,7%.

În context, sondajul Asociației Socialogilor și Demografilor arată că blocul electoral „Renato Usatîi”, nu ar ajunge în Parlament.

Pragul electoral pentru accederea unui partid politic în Parlamentul de la Chișinău este de 5%, iar în cazul blocurilor electorale – 7%.

  • Partidul Acțiune și Solidaritate – 27,8%
  • Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 26,9%
  • Partidul Politic ȘOR – 5,7%
  • Blocul electoral „Renato Usatîi” – 3,3%
  • Platforma DA – 2,5%
  • Partidul Democrat – 1,9%

Tot datele acestui sondaj arată că, potrivit respondenților, președinta socialistă a Parlamentului de Legislatura a X-a, Zinaida Greceanîi, este „cel mai bun prim-ministru în perioada de independență a R. Moldova”. În acest top, Greceanîi este urmată de Ion Chicu și Dumitru Braghiș.

Tot în cadrul acestui studiu, respondenții au fost întrebați ce personalitate politică cred ei că s-ar isprăvi cel mai bine în funcția de prim-ministru al R. Moldova, iar cei mai mulți dintre cei intervievați au răspuns – Igor Dodon. Topul este completat de primarul Capitalei Ion Ceban și Ilan Șor, politicianul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani.

Sondajul a fost efectuat pe parcursul lunii mai 2021, pe un eșantion de 1 185 de respondenți, din 85 de localități din R. Moldova, cu eroarea maximală de +/- 3%, potrivit autorilor.

Anterior, Asociația Sociologilor și Demografilor din R. Moldova a realizat mai multe sondaje înainte de alegerile parlamentare din R. Moldova, dar și alte studii în legătură cu situația socio-politica din R. Moldova. Rezultatele acestora însă au fost de fiecare dată cu o eroare semnificativă și de fiecare dată în favoarea exponenților guvernării, în special a Partidului Socialiștilor și liderului acestora, Igor Dodon.

Rezultatele sondajelor elaborate de Asociația Sociologilor și Demografilor din R. Moldova au fost contestate frecvent în spațiul public, inclusiv de către deputați din opoziție.