Pe banii noștri: În Republica Moldova a fost legalizat consumul de propagandă electorală

Pe banii nostri: in Republica moldova a fost legalizat consumul de propaganda electorala.

Săptămâna asta am avut tare multe evenimente. Au fost apeluri de retragere din cursă, de unire în blocuri, de ne-unire din blocuri, de eliminare a unor candidați din listă și nu numai. Iar toate astea s-au întâmplat până vineri, când s-a început campania electorală. Oficial – pentru 6 din partide.

Luni, 17 mai

Săptămâna a început cu un mesaj de mobilizare. De această dată, Mișcarea Antimafie condusă de Sergiu Mocanu îndeamnă partidele unioniste și pro-europene să susțină în mod condiționat PAS-ul. Astfel spus, Mișcarea spune că aceștia trebuie să se retragă din cursă și să susțină PAS, dar numai dacă obțin în schimb niște ministere. Totul este pentru a încurca primarului de la Bălți, Renato Usatîi, să ajungă prim-ministru.

Drept replică pentru această propunere constructivă, unioniștii a mai adăugat încă 5 partide unioniste și 7 partide pro-europene. Iar pro-europenii (a se citi PAS), adică acel singur partid care vrea să ia majoritatea de unii singuri, au mai ridicat nasul cu 1,7 centimetri.

Marți, 18 mai

AUR-ul se consolidează – Partidul Liberal al lui Dorin Chirtoacă aderă la această formațiune. Lucrurile stau tare simplu aici. Practic, mișcarea AUR continuă să fie blocul numit anterior „Mișcarea Populară Unirea”, care a obținut rezultate fulminante la alegerile prezidențiale din 2020, ocupând ultimul loc cu un scor de 16 mii de voturi. Atunci, în componența mișcării „Unirea” era Partidul Popular Român, Uniunea Salvați Basarabia, Partidul Național Liberal și Partidul Democrația Acasă, Partidul Liberal, plus Vlad Bilețchi. Acum, Partidul Popular Român a devenit AUR, iar la AUR s-au alăturat doar Uniunea Salvați Basarabia și Partidul Liberal. Partidul Național Liberal și Partidul Democrația Acasă au spus că merg pe cont propriu. Mai este și Vlad Bilețchi, care a devenit președinte al Partidului Popular Român, schimbând denumirea partidului în AUR, după care Partidul Popular Român a aderat la AUR. Foarte simplu traseu și totu-i foarte clar!

Acum că am explicat cum stau lucrurile la AUR, trecem la Partidul Unității Naționale, care declară că nu se duce în AUR. Aceștia motivează că au demonstrat la alegerile prezidențiale că ei sunt cei mai buni dintre unioniști și că au obținut cel mai mare scor dintre aceste partide. Pentru cine nu știe, acest „scor mare” a fost de 2%. Dacă Chirtoacă a obținut 1,2%, Țîcu a demonstrat o abilitate ceva mai mare, cu 10 mii de voturi mai multe. Lăsăm aici fără comentarii.

Miercuri, 19 mai

Continuă apariția oamenilor care cred că au ceva comun cu politica. Mariana Durleșteanu preia conducerea Partidului Legii și Dreptății de la generalul Nicolae Alexei, făcându-și o listă de candidați cu care va lupta pentru a atinge numărul magic de 1%.

În continuarea subiectului de mai sus, Partidul Verde Ecologist îl ia în barcă pe activistul Oleg Brega. Partidul – singurul din această țară care se prezintă drept verde și ecologist – are în frunte o personalitate notorie pe nume Vitalie Marinuță. Anterior, acesta a făcut parte din PCRM, apoi din PL, apoi din PD – asemenea traseu politic te face mai degrabă să susții că încălzirea globală e o farsă, în loc să lupți cu ea.

PAS declară că nu atacă partide cu viziuni similare. Acum, văzând programul electoral al PAS, unde nu găsim prea multe despre geopolitică, limba română, unionism și altele, și mai mult despre pensii, salarii și alte chestii populiste, ajungem la concluzia că PAS nu va ataca pe absolut nimeni – cam toate partidele vor să dea pensii și salarii mari.

Joi, 20 mai

În cadrul unei emisiuni de televiziune cu o seară înainte, președintele PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat enigmatic că un anumit candidat cu numărul 8 de pe listele unui partid a fost prins cu droguri la Aeroportul Internațional Chișinău. Pe urmă, pe niște site-uri care nu au nici o legătură cu un anumit grup politic, a apărut și numele acelui candidat de pe numărul 8 – o oarecare Natalia Albot, anul nașterii 1979.

Detaliile apărute ulterior au fost șocante. Această Natalia Albot a fost prinsă cu 0,78 grame de canabis, cantitate pentru care, potrivit legii, te alegi cu o amendă ceva mai mică de una rutieră. Nu știm dacă la fiecare amendă rutieră încasată de un deputat socialist sau candidat se judecă așa, dar urmează să vedem reacțiile tuturor părților implicate.

Vineri, 21 mai

A început oficial campania electorală pentru primii 6 candidați. Este vorba de PACE, condus de fostul polițist Gheorghe Cavcaliuc, Mișcarea lui Mark Tkaciuc și Iurie Muntean (Partidul Congresul Civic), blocul lui Igor Dodon și Vladimir Voronin (abreviat BECS), PAS-ul lui Igor Grosu (care nu are nicio legătură, doamne ferește, cu Maia Sandu) și Partidul Șor cu Ilan Șor în față.

Înregistrat este și blocul lui Renato Usatîi cu sine însuși. Oficial, începând cu această zi, tot populismul, mizeria, discursul politic urâcios, împroșcarea cu rahat și venin capătă un cadru legal. Acum un politician are motiv să fie cel puțin populist, iar un propagandist – să fie mizerabil.

Între timp în Moldova

În acest context, activista civică Vlada Ciobanu a semnalat un lucru alarmant: „În luna mai, în mun. Chișinău, în fiecare zi (din cele cu raport), a fost depășită norma de dioxid de azot. Într-o zi, la 13 mai – chiar de 2,2. În 6 zile a fost depășită norma de monoxid de azot. Iar aldehida formică s-a dezlănțuit! În cinci zile, a sărit peste normă chiar de peste 3 ori, iar la 19 mai – de 3,6 ori. Și fenolul și-a depășit norma, dar mai timid așa, maximum de 1,7 ori. La Bălți, deseori, situația este mai gravă. Noi asta inhalăm, iar unele particule mai și rămân în organele noastre”.

Urmează să verificăm ce au inclus partidele politice la capitolul mediu în programul lor electoral.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.