16:15:25 20.04.2024
Stiri

ȘAPTE doctori şi doctori habilitați în ştiințe în primii 20 de candidați ai PUN la alegerile din 11 iulie: „Alegerile din 11 iulie vor defini angajamentul cetățenilor R. Moldova de a promova în prim-planul vieții politice personalități integre”

Actualitate 24.05.2021 12:06 Vizualizări2023 Autor: Ziarul National
ȘAPTE doctori şi doctori habilitați în ştiințe în primii 20 de candidați ai PUN la alegerile din 11 iulie: „Alegerile din 11 iulie vor defini angajamentul cetățenilor R. Moldova de a promova în prim-planul vieții politice personalități integre”


Printre primii 20 de candidați ai Partidului Unității Nașionale (PUN) la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent sunt șapte doctori şi doctori habilitați în ştiințe.

Anunțul a fost făcut de liderul PUN, Octavian Țîcu, potrivit căruia lista electorală a partidului reprezintă un potențial intelectual şi profesionist pe care nu-l are nicio formațiune politică din R. Moldova.

  1. Alexandru Arseni este doctor habilitat în drept, conferențiar universitar la Universitatea de Stat din Moldova. A fost deputat în primul Parlament al R. Moldova, unul dintre autorii Declarației de Independență şi a Constituției RM, fost Președinte al Comisiei Parlamentare Permanente pentru drepturile omului și relațiile naționale.

  2. Dorin Dusciac este Inginer Cercetător (Laboratorul de Metereologie a Dozei, Comisariatul pentru Energia Atomică și Energiile Alternative, Saclay, Franța).Profesor de Fizică și Matematică, Institutul Național de Științe Aplicate (INSA) din Lyon, Franța. Este membru fondator și Președintele al Asociației Clubului Liberal din Franța, cât și membru fondator al Asociației ”IMPACT” și Președinte al Asociației Doctorilor și Doctoranzilor Basarabeni din Franța. Medaliat cu „Meritul Civic”.

  3. Valeriu Sainsus, doctor în științe geografice, conferențiar universitar, expert în probleme de populație și demografie. Ex-preşedinte al Comisiei Prezidențiale pentru populație şi demografie.

  4. Ana Guțu este profesor universitar, doctor în filologie romanică. Din 1995 este consecutiv decan, vicerector, prim-vicerector la ULIM. Din 2009 este aleasă membru în instanțele Agenției Universitare a Francofoniei – Consiliul Asociativ (2009-2013; 2013) și Consiliului de Administrare (2013). În 2020 este numită în funcția de secretar de stat la Departamentul Relații cu R. Moldova, Guvernul României. Decorată cu Ordinul Republicii şi Ordinul Legiunea Franceză.

  5. Vlad Mischevca este cercetător ştiinţific coordonator al Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi primul preşedinte al Comisiei Naţionale de Heraldică (1995). Pe parcursul unui deceniu (2000-2010) a activat ştiințific în Grecia, devenind membru de onoare al celei mai vechi asociații a cetățenilor Republicii Moldova din Grecia – Asociaţia Moldo-Elenă „Orfeu” (1999). Laureat al Premiului Republican pentru Tineret în domeniul ştiinţei şi tehnicii (ediţia 1994); decorat cu Medalia Meritul Civic (2000); Medalia Aniversară Centenarul Marii Uniri (România, 2021). În 2019 a fost desemnat Laureat în cadrul Galei TVR MOLDOVA (ediţia a IV-a) al Premiului pentru promovarea istoriei neamului. Deține titlul de Cetățean de onoare al or. Donduşeni. universitar la Universitatea de Stat din Moldova.

  6. Iulian Gramațki a urmat studiile de licență în Madrid, Spania, la filiala universității americane Saint Louis University, cu specializare principală în administrare de afaceri și specializare secundară în științe politice. Le-a absolvit cu onorurile „Summa cum laude”, având cel mai bun rezultat din promoție. La vârsta de 21 de ani, a început doctoratul în economie în cadrul universității din Frankfurt pe Main, Germania, unde a susținut teza de doctor cu disctincția „Magna cum laude”, pe 6 octombrie 2016, cu o disertație în econometrie aplicată, la vârsta de 24 de ani, fiind cel mai tânăr absolvent al acestui program din toate timpurile. În perioada 2017-2018 deține postul de econometrician la o companie de cercetare și consultanță din Londra, Marea Britanie, specializată în evaluarea de politici și programe.

  7. Octavian Țîcu, conferențiar universitar, doctor în istorie la Univeristatea Al. I. Cuza din Iaşi, România. Autor a zece cărți de istorie şi experiențe de predare universitară în şapte țări. În 2010 a făcut parte din Comisia pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova.

    „Alegerile parlamentare din 11 iulie vor defini angajamentul cetățenilor Republicii Moldova de a promova în prim-planul vieții politice personalități integre, cu viziuni clare de politici publice referitoare la îmbunătățirea vieții tuturor celor care locuiesc în Republica Moldova. Împreună cu România, Republica Moldova va putea asigura tuturor cetățenilor bunăstare, sănătate, educație, mediu înconjurător curat, pace, securitate. Împreună cu România vom învinge în lupta împotriva corupției și hoției. Drumul Republicii Moldova spre spațiul civilizational european trece prin România - Țara noastră, pe care o dorim reîntregită și respectată”, a afirmat vicepreședinta PUN, Ana Guțu.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md