Linkuri accesibilitate

Conflictul israeliano-palestinian provoacă incidente antisemite în SUA


Pe fondul recent încheiatului conflict din Orientul Mijlociu a crescut numărul incidentelor antisemite din Statele Unite, cele mai recente fiind în regiunea New York.

Conflictul israeliano-palestinian provoacă incidente antisemite în SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00
Link direct

Forțele locale de poliție au anunțat că vor înmulți patrulele în zone cu populație evreiască numeroasă. În intervalul 1 ianuarie – 16 mai, poliția din regiunea New York a consemnat 195 de delicte cu motivație rasială, o creștere cu 71% față de perioada similară a anului trecut. Adevăratul nivel este probabil mai ridicat pentru că cele mai multe astfel de incidente nu sunt raportate la poliție.

Aceasta caută trei suspecți acuzați că ar fi hărțuit un grup de evrei ortodocși, în apropierea unei sinagogi din regiunea New York, atacatorii strigînd „Palestina Liberă – moarte evreilor”. Același grup este bănuit că ar fi agresat doi adolescenți evrei, la 45 de minute după primul incident. Primarul orașului New York, Bill De Blasio s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității evreiești pentru a discuta despre cele mai bune căi de oprire a incidentelor anti-semite. De Blasio a spus „Atacurile din Brooklyn sânt de neconceput. Ele sunt antisemitism pur. Și nu trebuie să ne uităm prea departe în istorie pentru a vedea ce se întimplă dacă astfel de incidente nu sânt oprite”.

Situații similar au fost raportate de forțele de ordine de la declanșarea celui mai recent conflict israeliano – palestinian și în alte localități din America si Europa. Un bărbat de 23 de ani a fost arestat vineri pentru că a atacat un evreu în Times Square din Manhattan. Săptămîna trecută la Los Angeles persoane aflate într-un convoi de mașini fluturau drapele palestiniene și au atacat persoane care așteptau în fața unui restaurant, scandînd „Moarte evreilor” și „Palestina liberă”. La Chicago, ferestrele unei sinagogi au fost sparte, camerele de luat vederi dând la iveală că atentatorii erau două persoane, una purtând o pancartă pe care scria „Libertate pentru Palestina”. Poliția investighează incidentul.

XS
SM
MD
LG