(grafice) Volumul creditelor din Moldova a crescut cu peste 50 % comparativ cu anul trecut. Împrumuturile noi consituie peste 3,6 miliarde de lei

bani-cnas-1920×1020-c-default

În luna aprilie 2021, creditele noi acordate au constituit peste 3,6 miliarde de lei, în creștere cu 56,4 % față de luna aprilie 2020. Majoritatea dintre acestea sunt oferite în valuta națională (75,9 %), 22,8 % reprezintă creditele în valută străină (831,8 milioane de lei) și 1,3 % revin creditelor atașate la cursul valutei.

Structura creditelor acordate o puteți vedea în diagrama de mai jos.

BNM.md

Cele mai atractive au fost creditele cu termene de la doi până la cinci ani cu o pondere de 52,9 % din totalul creditelor acordate.

BNM.md

Creditele în moneda națională au fost reprezentate, preponderent, de creditele acordate persoanelor fizice (48,2 %) și de creditele acordate societăților comerciale nefinanciare (44,9 %). În cadrul creditelor acordate societăților comerciale nefinanciare prevalează creditele acordate comerțului (46,7 %).

Creditele în valută au fost solicitate, preponderent, de către societățile comerciale nefinanciare (96,8 %).

BNM.md

Din perspectiva scopului creditelor acordate, creditele de consum au deținut cea mai mare pondere (66,2 %) și au fost acordate cu o rată medie de 5,26 %.

Rata medie la creditele imobiliare s-a majorat cu 0,15 % față de luna precedentă și s-a micșorat cu 0,59 % față de aprilie 2020.

BNM.md

Cea mai mare rată medie la creditele acordate în moneda națională a fost înregistrată la creditele cu termenul de rambursare de la o lună până la trei luni.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente