Doi judecători, cercetați de ANI pentru nedeclararea veniturilor și proprietăților

Irina Odobescu
24/05/2021
Colaj: CIJM

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat două proceduri de control pe numele judecătorilor Eduard Ababei de la Curtea Constituțională, și Ion Guzun, magistrat la Curtea Supremă de Justiție, pentru nerespectrea regimului juridic al declarării averilor. 

În cazul regretatului judecător constituțional, Eduard Ababei, era vorba despre „dobândirea dreptului de proprietate asupra unui număr considerabil de terenuri agricole în 2018, iar în 2019 ar fi achiziționat un apartament de 47 m2, la preț de numai 29.000 de lei. În comun cu soția ar mai deține și alte bunuri imobile, printre care o casă de locuit  cu suprafața de 120 m2 a cărei valoare ar fi de 390.000 lei”, scrie în actul de constatare emis de ANI. 

Controlul pe numele lui Eduard Ababei a fost sistat din motive obiective. Judecătorul a decedat în ianuarie 2021.

În cel de-al doilea caz, inspectorul de Integritate al ANI a constatat inițial nedeclararea și declararea eronată a unor date privind veniturile și proprietățile deținute începând cu anul 2015 de către Ion Guzun. S-a stabilit că judecătorul Guzun nu a declarat suma de 11.868 lei, obținută de la SA Prometeu-T. Judecătorul a declarat că „nu a vândut produse la prețul de 11.868 lei către SA Prometeu T, iar pe un oarecare angajat menționat nu-l cunoaște și nici nu i-a oferit copia de pe actul de identitate”, scrie în actul de constatare. 

„Cu privire la lotul de teren cu suprafața de 0,114 ha, Guzun a declarat că l-a procurat la 11 aprilie 2012 la prețul de 205.137 lei, unde a demarat construcția unei case. În ceea ce privește nedeclararea lotului de teren intravilan, subiectul a spus că acesta este menționat la rubrica clădiri în declarație. 

Despre pretinsa declarare eronată precum că din anul 2010 deține un teren intravilan, Guzun susține că lotul îi aparține în baza unui contract de vânzare-cumpărare din 2010, însă din greșeală nu este înregistrat la OCT. Cu privire la nedeclarea celor 88 de acțiuni obținute prin valorificarea bunurilor patrimoniale, deținute la SA Mega Prim, Guzun susține că nu a cunoscut, de accea în declarație au fost indicate doar acțiunile deținute personal. 

Drept urmare, ANI a încetat procedura de control privind respectarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietăților pentru anul 2015 de către Ion Guzun. 

Irina Odobescu
24/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii