Protest la Ambasada Belarus în susținerea lui Pratasevici // „Jurnaliștii nu sunt teroriști”

Irina Odobescu
24/05/2021
Foto: CIJM

În fața Ambasadei Republicii Belarus luni a avut loc un protest „în susținerea democrației și a libertății de exprimare”. Protestatarii au scandat împotriva reținerii jurnalistului din Belarus, Roman Pratasevici, după aterizarea forțată la Minsk a unui avion al companiei Ryanair, cu care călătorea acesta.

Reprezentanții Asociației Presei Independete (API) și cei ai Partidului Verde Ecologist au scandat „Jurnaliștii nu sunt infractori”, „Juraliștii nu sunt teroriști” și „Free Pratasevici” în fața Ambasadei.  

„Asociația Presei Independente a fost la protest, pentru că am considerat că trebuie să reacționăm cât mai operativ. Situația degradează în Belarus, iar acest jurnalist riscă pedeapsa cu moartea și este important să fie transmis un semn de solidaritate. Se preconizează și alte proteste ale jurnaliștilor din mai multe țări. Sunt călcate în picioare drepturile omului în general și drepturile jurnaliștilor în special în Belarus. Acest lucru este absolut inadmisibil, iar în țările cu regim dictatorial cum este Belarus sunt încălcare drepturile. Îmi pare foarte rău că politiceni din Republica Moldova îl prezintă pe Lukașenco ca pe un model”, a declarat Petru Macovei, director executiv API.

„A fost reținut un tânăr de 26 de ani care e activ de ani de zile în Belarus. Este revoltător. Este important să ieșim în stradă și să spunem că dreptul la exprimare este un drept fundamental”, a spus protestatara Olga Afanas, de la Partidul Verde Ecologist.

Foto: CIJM

„Lukașenco ține totul sub control și toți se tem să-și spună opinia. Noi promovăm drepturile omului și fiecare dintre noi are dreptul să spună ce gândește. Fiecare are opinia lui și este nedrept să ajungă după gratii pentru aceasta”, a declarat o altă protestatară. 

„Președintele Republicii Belarus bagă la pușcărie sau lichidează fizic oponenții lui și de aceea este singurul președinte. Le inventează dosare și-i bagă la pușcărie. Alții reușesc să plece peste hotare, dar pe acest băiat, Pratasevici, nici peste hotare nu l-au lăsat să plece. Oamenii se tem să protesteze în Belarus”, a spus Oleg Brega.

Foto: CIJM

Precizăm că un jurnalist din Belarus a fost reținut abuziv, duminică, de către autoritățile guvernului lui Aleksandr Lukașenko, după ce avionul companiei Ryanair, cu care acesta călătorea, a făcut o aterizare neprogramată la Minsk, sub pretextul unei amenințări false cu bombă. Roman Pratasevici a fost luat de polițiști imediat ce avionul, care se afla pe ruta Atena - Vilnius, a aterizat în capitala Belarus. Mai multe agenții de presă scriu că cel care a dispus ca avionul să aterizeze la Minsk a fost preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko, al cărui gest a provocat critici la nivel internaţional.  

Irina Odobescu
24/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii