Reacții internaționale la deturnarea unui avion în Belarus pentru arestarea unui jurnalist incomod regimului Lukașenko

Cornelia Cozonac
24/05/2021
Foto: NEXTA

Mai multe țări au inițiat solicitarea de interdicție completă a zborurilor civile în spațiul aerian al Belarus, după scandalul internațional legat de deturnarea unei nave aeriene a companiei Ryanair de către autoritățile guvernului lui Aleksandr Lukașenko și somată să aterizeze la Minsk pentru a putea aresta un jurnalist incomod pentru regim. SUA, Marea Britanie, Germania, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Republica Cehă și Irlanda au calificat amenințarea utilizării rachetelor aer-aer în legătură cu zborul FR4978, la bordul căruia se afla jurnalistul Protasevici, ca act al terorismului de stat.

Aceste state intenționează să interzică participarea Belarus la Interpol și la alte organizații internaționale. Comisia Europeană urmează să discuta introducerea unor sancțiuni  împotriva lui Lukașenko. Organizația Internațională a Aviației Civile, structură a ONU, a declarat deja că ceea ce a făcut Belarus ar putea fi o încălcare a tratatului de bază al aviației civile (Convenția de la Chicago), semnat în 1945 și care este o componentă importantă a noii ordini mondiale de după al doilea război mondial, scrie HotNews.ro. Experții organizației spun că acest eveniment, care nu s-a mai întâmplat până acum, ar putea alimenta dezbaterile cu privire la cât de actual mai este acest sistem care durează de decenii. Organizația nu are însă putere de reglementare, dar se află în centrul unui sistem de standarde de siguranță și securitate în aviație care se află dincolo de decizia politică a celor 193 de state membre.

Eliberarea urgentă, necondiționată a lui Roman Protasevich este cerută de autoritățile a zeci de state. Și Republica Moldova a avut o reacție oficială. Ministerul de Externe a declarat că susține chemările partenerilor internaționali pentru demararea unei investigații independente în scopul elucidării tuturor circumstanțelor reținerii jurnalistului belarus.

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken a condamnat acțiunea autorităților din Belarus, care au deturnat un avion al companiei irlandeze Ryanair, care zbura din Grecia către Lituania pentru a aresta un lider al opozitiei si ziarist, Roman Pratasevici, scrie Radio Europa Liberă, precizând că Blinken a cerut eliberarea imediată a acestuia. Secretarul de stat a arătat că poartă convorbiri cu aliați ai Statelor Unite pentru a oferi o ripostă adecvată, arătând că sprijină o reuniune de urgență a Organizației pentru Aviație Civilă, pentru declanșarea unei investigații cu privire la cele întâmplate. 

În declarația secretarului de stat sunt condamnate acțiunile de hărțuire și reținere a unor ziariști de către regimul de la Minsk. „Suntem alături de poporul din Belarus și aspirațiile sale pentru un viitor liber, democratic și prosper și sprijinim apelul lor la regim să respecte drepturile omului și libertățile fundamentale” – arată Bliken.

Ministerul de externe al Greciei, citat de Rador.ro,  a calificat cele întâmplate duminică drept „deturnare statală” a avionului şi a condamnat arestarea lui Pratasevici, cel care a participat în Grecia la conferinţa numită Forum Delfi, ca membru al delegaţiei opoziţiei belaruse. Ministrul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab a avertizat că arestarea opozantului regimului belarus va avea consecinţe grave pentru conducerea ţării.

„Avionul, deținut de o companie din UE, care zbura între două capitale ale UE și care transporta peste 100 de pasageri, a fost forțat să aterizeze de un avion militar din Belarus”, se menționează într-o declarație a Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, în numele UE. Este remarcat, în realizarea acestui act coercitiv, că autoritățile din Belarus au pus în pericol siguranța pasagerilor și a echipajului. „UE va lua în considerare consecințele acestei acțiuni, inclusiv luarea de măsuri împotriva celor responsabili”,a mai spus oficialul european. 

În Franța, Le Figaro rezumă toate detaliile: avionul, aparținând firmei Ryanair, zbura de la Atena la Vilnius, în Lituania. La bord, agenți secreți prezenți printre pasageri au simulat un incident, pretextând pericolul unei bombe, iar un avion militar de tip MiG-29 a abordat aeronava Ryanair, forțând-o să aterizeze la Minsk, unde dizidentul a fost arestat, împreună cu iubita lui care îl însoțea! Pavel Latușko, un lider al opoziției bieloruse, a postat pe Twitter că atunci când avionul Ryanair a redecolat din Minsk, lipseau din el Protasevici și iubita lui, dar și patru cetățeni ruși, probabil cei care au simulat alerta cu bomba la bord.

 

Cornelia Cozonac
24/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii