Fostul redactor-șef al canalului de telegram NEXTA, reținut pe aeroportul din Minsk. Acesta riscă pedeapsa cu moartea, fiind inclus pe lista teroriștilor

dsc_2203

Zborul Ryanair, care se deplasa de la Atena la Vilnius, a aterizat de urgență pe aeroportul din Minsk din cauza unui semnal minier, relatează Onliner, citând serviciul de presă al aeroportului. Canalul Telegram NEXTA raportează că fostul lor redactor-șef Roman Protasevici era la bord. Consilierul Svetlanei Tihanovskaya, Franak Vyachorka, a confirmat aceste informații.

Ministerul Afacerilor Interne din Belarus a confirmat că Roman Protasevici a fost reținut pe aeroportul din Minsk. Detenția este raportată în canalul de Telegram al Direcției principale pentru combaterea criminalității organizate și corupției a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Belarus.

Înainte de zbor, Protasevici a anunțat că a observat că este urmărit.

Canalul de telegram pro-guvernamental „Пул Первого” raportează că, la instrucțiunile președintelui țării Alexander Lukașenko, un avion de luptă a fost ridicat la cer pentru a însoți avionul, după ce a apărut mesajul despre minerit. „Acum MiG-29 așteaptă finalizarea măsurilor de verificare necesare pentru a escorta avionul la granița cu Lituania”, se spune în postare.

Franak Vyachorka a declarat pentru TV Rain că avionul a fost întors cu 10 minute înainte de aterizare și trimis la Minsk, deși era mult mai aproape de Vilnius. „Dispecerii de pe aeroportul din Minsk au chemat – sau au forțat – avionul să aterizeze în Minsk”, a spus consilierul Svetlanei Tihanovskaya. Autoritățile lituaniene și aeroportul din Vilnius nu erau conștiente de ceea ce se întâmpla cu avionul. Abia după aterizare, alți pasageri au văzut că Protasevici era reținut.

TV Rain scrie că în Belarus, Protasevici și un alt creator al NEXTA, Stepan Putilo, sunt incluși pe lista teroriștilor. Aceștia ar putea fi pedepsiți cu moartea. În plus, a fost deschis un dosar penal împotriva lui Protasevici pentru organizarea revoltelor în masă.

NEXTA este un canal de Telegram,care a apărut în anul 2017 și a cărui redacție se află în Varșovia. El informează activ despre protestele din Belarus, începute odată cu anunțarea rezultatelor de la alegerile prezidențiale din anul trecut. Roman Protasevici și-a anunțat plecarea din NEXTA în luna septembrie a anului trecut.

La data de 4 mai, Alexander Lukașenko a semnat un decret, eliminând peste 80 de foști militari, care auu refuzat să agreseze protestatarii și să suprime acțiunile de protest, pentru „acțiuni defăimătoare”. Printre aceștia se afla și tatăl fostului redactor, locotenent-colonelul de rezervă Dmitri Protasevici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente