(foto) Prietenii nevorbitori ai echipei #diez. Află ce animale de companie au reporterii #diez și cum au devenit membri ai familiei lor

FotoJet (2)

Animalele sunt acele ființe drăgălașe care au abilitatea magică de a trezi oamenilor cele mai înfiripate sentimente, iar echipa #diez nu este o excepție.

Membrii acesteia s-au lăsat cuceriți de diverse animale de companie care și-au obținut locul în cadrul familiei lor fie cu ajutorul unui tors, fie cu un ciripit sau cu o privire plină de înțelegere și tandrețe.

Astfel, iată prietenii nevorbitori ai echipei #diez.

# Elena Baranov și „prietena sa Lee”

„M-am întâlnit cu Lee în septembrie 2018. Mai întâi pe Facebook, apoi în realitate. Era foarte mică, așa de mică încât nu putea să mănânce singurică. Am luat-o din stradă. S-a adaptat foarte repede. Acum e foarte mare, la dimensiuni mă refer.

Se zice că pisicile preiau comportamentul stăpânilor și eu tind să fiu de acord cu asta: este mega încăpățânată și nu iubește oaspeții, în schimb este o adevărată prietenă atunci când simte că eu sau sora mea ne simțim prost, nu contează fizic sau psihologic.

Noi nu am făcut antrenamente cu ea, totuși ea iubește să se joace într-un mod specific câinilor și mănâncă diferite plante. Nu este fană a cărnii. Eu pot povesti atât de multe despre ea, dar am să mă rotunjesc aici. E frumos tot ce-i legat de ea, iar dacă vreți să aveți o pisică, atunci vă recomand cu toată încrederea să adoptați una”, spune Elena.

De asemenea, Elena mai menționează faptul că Lee adoră florile și consideră că toate cele care ajung în casă sunt pentru ea. În schimb, urăște laptopul Elenei, fiindcă îi ține stăpâna ocupată, timp pe care l-ar fi putut în schimb petrece de minune cu ea.

# Valeria Batereanu și „pasărea criminală”

„Eu sunt o rea, dar nu mă pot impune să mă atașez de un criminal. Da, animalul meu de companie e un criminal, un ucigaș, fără pic de dragoste și milă. Doremi (așa îl cheamă pe ins) a ucis-o pe Doremica (care se presupunea să-i fie iubită). Ambii sunt păsări de rasa „zebre australiene”.

Ei păreau să aibă o relație păsăricească de vis, se ciuguleau, cântau împreună, au avut și ouă, dar, într-o zi, neexplicat, Doremi i-a smuls toate penele Doremicăi. Când am văzut și am încercat să o salvăm, a fost prea târziu. Doremica goală, am încercat să o resuscităm, dar nimic nu a ajutat. După doi ani de căsnicie fericită, Doremi și-a ucis iubita. L-am pedepsit prin refuzul de a-i aduce altă iubită. Acum, de mai bine de un an, își trăiește viața pasaricească în singurătate”, povestește Valeria.

Deși este o poveste ceva mai tragică, Doremi își continuă viața alături de Valeria.

# Televca Ilinca și „cea mai drăgăstoasă ființă din viața ei” – Chouchou

„Chouchou este numele motanului meu care îl reprezintă în totalitate. De ce spun așa? Pentru că e cea mai drăgăstoasă ființă din viața mea. L-am adoptat acum patru luni și de atunci viața mea s-a schimbat în totalitate. Când l-am adus acasă, mă uitam la el și mă întrebam „măi, cum să am grijă de el așa încât să se simtă bine și în siguranță aici”.

Spre fericirea mea, Chouchou s-a adaptat foarte bine în noua lui casă, așa de bine încât florile din casă au devenit prietenele lui cele mai bune și el consideră că ele se plictisesc pe pervaz, de aia preferă să le vadă la podea. Bun, sper să pot «rupe» această prietenie a lor.

Dar pe lângă toate astea, Chouchou este tare, tare, tare afectuos și am impresia că uneori simte fiecare stare pe care o am, așa încât știe când și cum să se apropie de mine și să „toarcă dragoste”. Cred că adopția lui a fost cea mai bună decizie pe care am făcut-o până acum”, spune Ilinca.

# Anatol Cibotari și „micul său înotător”

„Faceți cunoștință. El este amicul meu înotător – Tito. Ne-am împrietenit acum trei luni. La început, era foarte agitat și mai mereu sărea din bol. Nu era în apele lui. S-a acomodat însă repede și acum a devenit mai leneș (a avut ce învăța de la mine). Ne înțelegem și comunic cu el prin unde, el în bolul cu apă, eu în paharul cu vin. Ciocnim. Până acum, nu mi-a împlinit nicio dorință.

Să vă povestesc o istorioară cu el. Într-o seară, după ce îi schimbasem apa, Tito al meu s-a ridicat cu burta la suprafață. Am zis că îi gata, asta e. Dar cum stăteam și îmi luam rămas bun de la el, în cam jumătate de oră a început să dea din dorsală. Am crezut inițial că la mine крыша едет, дом стоит. Dar nu, Tito chiar a înviat”, spune Anatol.

# Dinu Bubulici și „mica sa felină”

„Acum aproximativ un an, cineva a postat pe Facebook o fotografie cu un pui de pisică rămas fără mămică. Deși întotdeauna îmi plăceau câinii, văzând poza ceea am simțit o chemare. În următoarea zi, am mers la adresa unde era mica felină și am luat-o acasă. Acum e membru a familiei noastre cu drepturi depline. Ea este Leia”, povestește Dinu.

# Aliona Popov și cățelușul Jay

„Acesta este Jay, un cățeluș husky foarte drăguț și jucăuș, care nicio secundă nu poate să stea pe un singur loc. L-am îndrăgit din prima, în comparație cu frații săi era cel mai grăsuț și jucăuș. Îmi sărea în brațe, chiar dacă nu mă cunoștea și atunci am înțeles că acesta e.

Din păcate, l-am avut ca animal de companie doar trei zile, deoarece să ții un cățeluș de această rasă în apartament e extrem de greu, roade tot ce vede, te mușcă când dormi, necesită educație și dresare, iar când nu auzeam niciun zgomot de la el, înțelegeam că sigur face ceva rău în acel moment. De aceea, am decis să-l dau în mâini mai bune, ale unui cunoscut care și până acum mă ține la curent cu toate noutățile despre cățeluș.

Era grea despărțirea noastră, deoarece în trei zile, am reușit să-l îndrăgesc cu toata inima mea, nici el nu dorea să plece la alt proprietar și nici din brațele mele, dar cu timpul s-a acomodat și, din câte știu, e foarte fericit. Are căsuța lui aparte, un teritoriu unde aleargă toată ziua și reprezintă o motivație și o împlinire pentru băiatul care l-a luat.

Ideea de a avea un animal de companie încă nu s-a stins, dar data viitoare mă voi gândi mai mult la responsabilități și cred că o să-mi iau un motănaș”, ne-a spus Aliona.

# Liubomir Guțu și Leolea – „mai mult decât o pisică”

Cel mai generos în povestirile despre animalul său de companie a fost colegul nostru Liubomir. Iată ce ne-a spus despre pisica sa!

„Leolea are opt ani. Ea a apărut în familia noastră ca un cadou pentru sora mea, de la o prietenă. În acea perioadă, sora lucra în alt oraș și eu aveam grijă de pisică. Cu timpul, ea m-a acceptat ca principalul stăpân, iar ceilalți erau mai puțin importanți pentru ea. Eu eram mega fericit că în sfârșit am pisică. Cu ea am trecut prin multe experiențe. De trei ori am asistat nașteri de la ea. Ulterior, îmi aducea puișorii în pat – să am grijă eu de ei, cred.

Mai demult a suferit o intervenție chirurgicală și eu mereu eram lângă ea, o duceam la veterinar la proceduri. Iar cu câțiva ani în urmă, ea a avut o criză de nervi și a atacat toată familia din cauză că, din întâmplare, i-a fost călcat un puișor. Eu pe atunci nu eram acasă, dar urgent trebuia să rezolv problema, întrucât ea urma să fie abandonată, pentru că era foarte agresivă, sora mea a avut nevoie de îngrijiri mediale.

Eu, fiind la Chișinău, sunam la Bălți să aflu numărul serviciului care se ocupă de astfel de situații excepționale. Am găsit, am sunat specialistul care a venit și a luat-o. Peste câteva zile, am venit la Bălți pentru a o vizita. M-a recunoscut și a început să miaune, dar nu o puteam lua încă acasă. Trebuia să stea în izolare încă o săptămână. Mi s-a spus că acasă ea nu se va mai întoarce. Am dus-o în sat pe o lună, după care am venit eu la Bălți pe două luni ca s-o integrez înapoi în familie. Ea se comporta de parcă nimic nu s-a întâmplat. De atunci au trecut trei ani. Din cauză că stau cu chirie, nu o puteam lua la mine, dar toamna trecută, mi-am schimbat chiria și deja este cu mine.

Eu nu îmi trădez prietenii, iar pisica mea este cea mai fidelă prietenă a mea. Nu-mi imaginez cum aș fi putut s-o abandonez atunci.

Noi avem o pasiune. Ne batem, uneori chiar ajunge până la sânge. Când simt că jocul iese de sub control, o iau în brațe și o liniștesc.

Se spune că animalul de companie seamănă mult cu stăpânul. E adevărat în cazul meu. Repede se enervează, nu iubește multă atenție, îi place să stea singură, când îi vine pofta de atenție, cere să fie mângâiată, după care mă mușcă și pleacă.

Dimineața, nu face deloc gălăgie, așteaptă până eu mă voi trezi. Cum vede că deschid un ochi, începe a bate alarma că vrea să mănânce. Îi place înghețata și să mănânce iarbă proaspătă. Leolea pentru mine este mai mult decât o pisică.

# Lilia Zdibneac și „prietenii săi cu codiță”

„Я из села, поэтому мое детство прошло среди собачек и котиков, которых я любила чрезмерно. И считаю, что это правильно! Ребенку с детства нужно прививать любовь ко всему живому. Хвостатые друзья сделали мое детство счастливее.

Сейчас я живу в Кишиневе, и у меня нет возможности жить с кошечкой или собачкой, но я надеюсь, что смогу когда-то это исправить! А пока как только я приезжаю домой, то сразу обхожу всю живность. Всех погладить, потискать, пожмякать, пофоткать. Сейчас у нас есть две собачки: Гарик и Линда, плюс безымянная кошка. Безымянная, потому что не наша, а соседская выбрала нас. И вот у нас кошка по кличке Кошка”, povestește Lilia.

# Alina Țurcanu și hamsterul ei aventuros Cip/Ghiță

„Pe animalul meu de companie îl cheamă Cip sau Ghiță, fiecare membru al familiei îi zice diferit. El a sosit la noi în cuib întâmplător, pentru că bunica l-a găsit la ea în apartament presupunând că a fugit de la cineva.

Ghiță e tare ager și curajos, pentru că a pătruns un drum lung până la bunica acasă. În fiecare dimineață, el are o tentativă de a evada din căsuța lui, pentru că așa e el dornic de libertate.

Gândește diferite scheme pentru a scăpa, mușcând gratiile, suindu-se pe podul cuștii și alte șiretlicuri de-ale lui. După asta, se liniștește, adoarme de la atât chin și oboseală sau aleargă în roată”, relatează Alina.

# Bogdan Skokliev și „fiica” lui

„Уже несколько лет со мной. Каждый день это чудо дарит мне любовь и позитивные эмоции. Честно признаться, вообще не представляю себя без нее.

Насчет имени не могу сказать, обращаюсь к ней как к дочери. Это слово и использую. Моя дочь. Есть еще кот, но у нас с ним не такие хорошие отношения”, spune Bogdan.
# Vitalina Simerețchii și „ghemul alb” – Mia

„Întotdeauna am iubit mult animalele, însă curajul pentru a lua decizia de a fi responsabilă pentru viața și bunăstarea unui suflet viu, nu se prea arăta. Totuși, de ceva timp, mi-am spus că probabil ar trebui să mă mobilizez și să fac acest pas. Luasem decizia să adopt o pisică.

Am găsit potențiala pisică, m-am mutat la altă casă, practic totul era pregătit pentru noul locatar, lipseau doar niște detalii. Astfel, într-o dimineață, am plecat să cumpăr ceea ce mai era necesar. Așa s-a întâmplat că în fața magazinului am zărit un ghem micuț și alb de blană, care brusc se trezise din somnul său și mă privise din cutia în care se vindea alături de frații și surorile sale.

Sub pretextul că o iau puțin în brațe, am îmbrățișat-o și nu am mai putut să ne despărțim. Așa am început o nouă viață și o rutină zilnică, cu deșteptarea mult mai devreme decât de obicei, împreună.

Acum, sunt aproape două luni de când Mia este cu mine. Ne-am îndrăgit reciproc foarte mult, am învățat ambele multe lucruri și deja, ca o mamă adevărată, devin nostalgică atunci când observ cum crește pe zi ce trece.

Astăzi, pot să zic că această decizie spontană a fost una dintre cele mai reușite din viața mea, iar Mia a devenit prietena mea, copilul meu și dovada vie a iubirii necondiționate și a importanței limbajului nonverbal.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente