image
Sursa foto: captură video

Viața a două familii din Chișinău a devenit un coșmar, după ce o anexă de lângă casa lor a fost demolată: „Îmi dărâmă casa”

Viața a două familii din capitală a devenit un coșmar, după ce o anexă de lângă casa lor a fost demolată. Deoarece acoperișul clădirii a fost deteriorat, atunci când plouă, apa le pătrunde în locuințe și se formează mucegai. Nimeni nu le-a cerut acordul pentru lucrări - nici autoritățile, nici proprietarul construcției demolate. Au bătut pe la ușile instituțiilor abilitate, dar fără niciun rezultat.

Cele două familii locuiesc pe strada Calea Orheiului 89/6 din sectorul Râșcani al capitalei. Casa în care stau este parte a unei anexe, care, până nu demult, a aparținut Asociației Teatrale. După ce a fost vândută anexa, atelierul a fost demolat. Lucrările au început pe 12 mai.

Nicolae Ciobanu, locuitor al capitalei: „De atunci au început o sumedenie de probleme. Au început ploile. Ei au demolat acoperișul, au demolat un perete...Din cauza demolării, pereții s-au umplut cu apă. La trei noaptea scoteam cu găleata apa din casă. După cum vedeți, pe pereți și tavan este dezastru. Eu nu exclud, dacă plouă mai tare, îmi umple casa cu apă".

Victor Țurcan, locuitor al capitalei: „Mă trezesc la ora opt dimineață cu zgomote că cineva îmi dărâmă casa. Acoperișul va fi distrus, pentru care tot eu trebuie să plătesc ca să mi-l repar...Fiindcă este scos acoperișul, apa se scurge direct pe perete și îmi afectează peretele, dar și viața, sănătatea. Se simte umiditate în casă, mobila se îmbibă cu mucegai."

Iulia Țurcan, locuitoare a capitalei: „Am două luni de când mă chinui de la COVID și o săptămână de când am venit acasă. Stau într-o gălăgie insuportabilă și trebuie să mai suport mirosul acesta. Îmi este foarte greu să răsuflu. Nu știu ce să facem, unde să ne mai adresăm, că am apelat peste tot."

Deoarece atelierul este parte a casei în care stau cele două familii, autoritățile urmau să elibereze autorizație de demolare și reconstrucție numai dacă acestea și-ar fi dat acordul.

Nicolae Ciobanu, locuitor al capitalei: „Conform legislației, trebuiau să primească consimțământul nostru s-au să ne consulte. Nu au făcut nimic. Primăria Chișinău a eliberat o autorizație pe 7 decembrie 2020. Nu-mi pot imagina cum primăria poate elibera autorizație de reconstrucție fără consimțământul nostru...Au început reconstrucția, dar nu este pusă nici un fel de informație ce vor să construiască aici."

Victor Țurcanu, locuitor al capitalei: „Nimeni nu s-a consultat, nimeni nu mi-a zis. Nu am văzut o persoană fizică sau juridică care a eliberat permisul de lucrări. Până în ziua de astăzi nu știu cine este proprietarul din spatele casei. La noi în țară trebuie să se întâmple ceva, trebuie să moară cineva ca autoritățile să se mobilizeze, să rezolve ceva. Doar atunci apare cineva și caută vinovatul."

Muncitorii de pe șantier nu ne-au putut spune cine coordonează lucrările, dar ne-au oferit numărul de telefonul al unui reprezentat al companiei.

Valeriu, șef de șantier: „Alo! - Bună ziua. Domnul Valeriu? - Da, vă ascult. - Puteți să-mi acordați câteva minute? - Revin eu în 10-15 minute."

Reprezentantul companiei nu a mai revenit. Autorizația de demolare și reconstrucție a atelierului a fost semnată de către viceprimarul Victor Chironda. L-am telefonat pe acesta pentru o reacție, dar nu a binevoit să ne răspundă la apeluri.

Noutăţile partenerilor

comentarii: