Principală  —  IMPORTANTE   —   Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai…

Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 22 mai 2021

Autoritățile din sănătate au lansat, în această săptămână, a treia etapă de vaccinare împotriva COVID-19. Persoanele care vor să se imunizeze au acces la vaccin începând de miercuri, în toate centrele de vaccinare din țară. Tot ceea ce trebuie pentru a vă imuniza este să vă adresați medicului de familie sau să vă programați prin intermediul platformei programare-vaccinare.gov.md

Pentru facilitarea vaccinării, un centru specializat a fost deschis miercuri la Piața Centrală din Chișinău. Noul centru de vaccinare este amplasat la primul etaj al Centrului Comercial Central”. Doritorii de a se vaccina trebuie să prezinte doar buletinul de identitate.

Maestrul Eugen Doga, care anterior a mărturisit că a trecut și el prin coșmarul de a fi infectat cu COVID-19, s-a vaccinat anti-COVID și vine cu un mesaj către cetățenii R. Moldova, îndemnându-i să se imunizeze și ei împotriva noului coronavirus.

Republica Moldova a recepționat joi peste 50 de mii de doze de vaccin Pfizer, livrate gratuit prin intermediul platformei COVAX. Iar Guvernul în exercițiu va procura un lot de 700 de mii de doze de vaccin Pfizer, care ar putea ajunge în țară în lunile septembrie-octombrie. Cu cele 700 de mii de doze de vaccin ar putea fi vaccinați complet, adică cu două doze, 350 de mii de oameni.  

După o pauză de mai bine de un an, de luni traficul prin toate punctele de trecere a frontierei pe segmentul moldo-român și moldo-ucrainean va fi restabilit atât pentru călători, cât și pentru transportul de mărfuri.

În această săptămână, Republica Moldova a semnat un memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul integrării europene cu Georgia și Ucraina, țări membre ale Parteneriatului Estic. Memorandumul stabilește o serie de obiective de cooperare a țărilor asociate cu Uniunea Europeană și oferă bază normativă pentru întreprinderea demersurilor diplomatice comune, consultări trilaterale și acțiuni de comunicare publică.

Se pare că acest memorandum a deranjat Rusia, Duma de Stat a căreia consideră că crearea „trioului asociat” dintre Ucraina, Georgia și Republica Moldova seamănă cu „implementarea ordinele SUA”. Mai multe detalii despre criticele Rusiei citiți pe zdg.md.

Iar compania rusă „Gazprom” a intentat un proces pentru recuperarea datoriei de circa 371 de milioane de dolari de la întreprinderea de stat „Moldovagaz”. După această solicitare, „Moldovagaz” susține că „părțile discută despre modalitățile de rambursare a creanței”. Compania spune că astfel de cereri de chemare în judecată ale „Gazprom” au fost înaintate instanțelor internaționale de arbitraj începând cu anul 2007. 

Într-o anchetă publică în această săptămână de Ziarul de Gardă puteți citi cum autoritățile, în frunte cu fostul președinte Igor Dodon, au cunoscut despre schemele și persoanele implicate în delapidarea Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” încă din anul 2019, însă nu au intervenit. Informațiile despre schemele de milioane de la întreprindere au fost furnizate de către Serviciul de Informații și Securitate președintelui de atunci, Igor Dodon, fostului premier Ion Chicu, dar și principalelor organe de anchetă: Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție.

Documentul confidențial, care a ajuns ulterior și în Parlament, vizează principalele fenomene care au supus întreprinderea de stat unui proces continuu de subminare economică și, totodată, descrie schemele care au adus o întreprindere strategică de stat în prag de faliment. 

Vorbind despre impactul pe care îl generează materialele Ziarului de Gardă, aflați că după dezvăluirile fostului director general al Red-Nord în cadrul unui interviu pentru ZdG, unde acesta a acuzat presiuni asupra sa, Centrul Național Anticorupție urmează să verifice dacă „declarațiile fostului șef își găsesc confirmarea”.

Vilele de lângă cunoscuta Casă Albă, celebra locuință atribuită fostului lider al democraților Vladimir Plahotniuc, dar procurată prin intermediul omului de afaceri Iurie Luncașu, sunt demolate una câte una. Potrivit datelor cadastrale, în două cazuri nu există informații actualizate, în schimb, o altă clădire a fost procurată acum două luni de o femeie, care deține și o companie de construcție. Deși este neatinsă, în Casa Albă nu pare să trăiască cineva.

Anterior, ZdG a verificat informaţiile care circulau în spaţiul public despre această casă impunătoare. Detalii puteți vedea în ancheta „Omul de afaceri din spatele tranzacției de 150 de milioane de lei cu un imobil atribuit lui Vladimir Plahotniuc”.

Tot Ziarul de Gardă a constat în această săptămână că fostul șef al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) Iaroslav Martin, care a deținut funcția de director până pe 30 decembrie 2020, a acționat în judecată instituția pe care a condus-o. Martin cere să-i fie restituită suma de bani reținută la concedierea sa de către SPPS pentru echipamentul special primit în perioada 2019-2020, inclusiv pentru costumul de general, cusut la comandă și ornat cu fire aurite.

În martie 2020, fiind director al SPPS, Iaroslav Martin a fost avansat în grad special de general-maior de către fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Ulterior, Martin și-a comandat, conform mărimilor sale, costumul de general, care a fost ornat și cu fire aurite de ață. Costum de general cusut cu fire aurite și-a făcut și fostul director adjunct al SPPS, Petru Corduneanu, în prezent șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. 

Mai multe detalii despre acest caz, cum arată costumul și ce spune fostul șef al SPPS citiți pe zdg.md. 

Tot pe site-ul nostru, la secțiunea anchete, dar și pe canalul de YouTube, vedeți un material despre mașinile subevaluate ale inspectorilor de integritate, ci care verifică declarațiile de avere ale tuturor funcționarilor. 

Ziarul de Gardă a constat că inspectorii indică în declarațiile lor mașini care ar avea o valoare de 5 sau 10 mii de lei sau că le-ar fi primit în folosință de la părinți. Totodată, unii inspectori declară locuințe cu valoarea de zero lei. 

Judecătoarea Galina Moscalciuc a revenit în funcție la Curtea de Apel Chișinău, iar Victoria Hadîrcă la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, fiind repuse în funcții de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Magistratele, alături de alte trei colege de breaslă au fost anchetate anterior pentru fapte de corupție în dosarul mitei pentru judecători. 

Galina Moscalciuc, Ludmila Ouș și Victoria Hadârcă au fost achitate definitiv de un complet de judecători de la Judecătoria Chișinău, întrucât procurorul care gestionează cazul nu a atacat decizia la Curtea de Apel Chișinău pe motiv că „acuzarea de stat a considerat că sentința a fost una întemeiată în privința acestora”.

Sentința a fost atacată doar în privința judecătoarelor Svetlana Tizu și Liubovi Brânză. Și Tizu a încercat în această săptămână să fie repusă în funcție, dar CSM a amânat examinarea cererii pentru altă dată. 

Iar Viorel Perciun, cercetat penal pentru escrocherie și infracțiune în proporții deosebit de mari în perioada în care a fost detașat în funcția de director al Penitenciarului nr. 18 – Brănești, a fost plasat marți, 18 mai, în arest la domiciliu, la scurt timp după ce a fost repus în funcția de director al Penitenciarului nr. 15 – Cricova.

În această săptămână, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au anulat ordonanțele emise de către procurorii din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău cu privire la refuzul de a iniția o cauză penală împotriva fostului deputat democrat Nae-Simion Pleşca, stabilit cu bănuieli pe aspectul îmbogățirii ilicite. Astfel, s-a dispus reexaminarea cauzei. Autoritatea Națională de Integritate a stabilit că Nae-Simion Pleşca ar avea o avere nejustificată în mărime de peste 800 de mii de lei. 

În politică, săptămâna aceasta a fost relativ liniște, cu excepția faptului că fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției Gheorghe Cavcaliuc, actualul președinte al Partidului Politic PACE, a furnizat în spațiul public informații precum că un candidat care ocupă locul nr. 8 pe listele unui partid politic, în anul 2016 ar fi fost depistat cu marijuana pe Aeroportul Internațional Chișinău. În spațiul public a apărut și un document în care se arată că ar fi vorba de Nata Albot. Ziarul de Gardă a vorbit cu procurori și a aflat mai multe detalii despre subiect. Materialul îl găsiți pe zdg.md.

Tot pe site-ul nostru citiți cum controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, prin avocatului lui, încearcă strămutarea judecării cauzei penale cu privire la șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Morari Viorel, de la Judecătoria Chişinău la o altă instanță egală în grad. 

De asemenea, vedeți detalii cu privire la construcția complexului sportiv „Chișinău Arena”. Procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor a fost semnat în această săptămână, însă, complexul sportiv, în continuare, nu poate fi exploatat, întrucât nu dispune de căi de acces, iar pentru conservarea sa ar fi necesare nu mai puțin de 10 milioane de lei pe an.

Dacă apreciați munca Ziarului de Gardă, ne puteți susține cu un like, un share sau devenind patroni nostru pe patreon.com.