De ce vaccinul chinezesc al lui Orbán o face pe UE să fie nervoasă

La începutul acestui an, Viktor Orbán a devenit fața vaccinului chinez Sinopharm. Ignorând criticile oamenilor de știință și medicilor maghiari, guvernul său a ocolit pur și simplu Agenția Europeană de Medicină (EMA) și a devenit singura țară din UE care a acceptat vaccinul.

Dar, deși Orbán a eșuat în popularizarea vaccinului în propria țară, teama că va deveni „vectorul viral” al Chinei în UE crește din nou. Ultimul său sabotaj: blocarea unei declarații a miniștrilor europeni de externe care au protestat față de represiunile Beijingului împotriva democrației din Hong Kong.

Cel mai nou scandal nu ar trebui să fie o surpriză pentru cine a urmărit relația confortabilă a Ungariei cu China în ultimii ani. Luați, de exemplu, așa-numita politică „Deschiderea estică”. Aceasta a fost menită să construiască legături politice mai puternice între Ungaria și economiile cu cea mai rapidă creștere din lume din Asia. Și, deși Orbán se laudă în mod constant cu afacerea sa cu China, cifrele reale nu arată deloc o poveste de succes.

Deci, ce ar face asta „Domnu’ Sinopharm”? Ar putea avea legătură cu faptul că Ungaria este de departe utilizatorul abuziv numărul 1 al fondurilor europene? Și că este considerat ca fiind cel mai performant în direcționarea investițiilor străine în buzunarele oamenilor de afaceri prietenoși guvernului? Ei bine, din fericire pentru Orbán, China nu pune întrebări despre asta…

O privire mai atentă asupra acordului Sinopharm dezvăluie modele similare cu achiziționarea de ventilatoare chineze supraevaluate vara trecută: o companie intermediară maghiară, cu un rol și un background îndoielnic, a cumpărat produsele chinezești la un preț majorat, crescând suspiciunea de manipulare a prețurilor și corupție.

Ce ne spune asta despre viitoarele proiecte de infrastructură, precum calea ferată Belgrad-Budapesta sau construcția planificată a controversatei universități Fudan din capitala Ungariei?

Poate că pentru Orbán (și oligarhii săi), fluxul rapid și netransparent de bani este mult mai important decât obiectivele proclamate ale unor astfel de tranzacții presupuse invoatoare. Cu alte cuvinte, calea este mai importantă decât destinația. Asta l-ar face pe însuși Orbán fondatorul taoismului central european.

Materialul a fost publicat inițial în Newsletter-ul Weekly Focus realizat de rețeaua internațională de jurnaliști n-ost, care are ca misiune să se aprofundeze în realitățile de pe continentul european și să ofere o perspectivă diversă asupra unui subiect săptămânal. Vă puteți abona la newsletter pe acest link.

Ervin Gűth este un jurnalist independent maghiar și editor la site-ul regional independent szabadpecs.hu. Îi plac orașele Shenzhen, Hong Kong și chiar Guangzhou și are mari speranțe că le va putea vizita din nou. În ciuda acestui buletin informativ.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.