(video) Care este istoria conacului din Păulești, acolo unde s-a filmat videoclipul piesei „Orele” interpretate de Cleopatra Stratan și Pasha Parfeni

strata

Conacul lui Dino Russo din Păulești a fost readus la viață pentru filmarea videoclipului „Orele” în care apar interpreții Pasha Parfeni și Cleopatra Stratan. Deși reprezintă o clădire abandonată la marginea satului, conacul a prins viață și a devenit de nerecunoscut în filmările ce au devenit virale pe internet. La două zile de la lansare, videoclipul a adunat deja jumătate de milion de vizualizări.

Videoclipul reprezintă o versiune nouă, pe ritmuri latino, a cântecului „Orele”, pe versurile lui Grigore Vieru și pe muzica lui Anatol Chiriac. Filmul piesei „te duce cu gândul la atmosfera caldă a Spaniei, deși a fost filmat la doar cinci grade, în ruinele conacului din Păulești, raionul Călărași”, scrie într-o recenzie de pe pagina oficială a interpretului Pasha Parfeni. Probabil că locația nu a fost aleasă întâmplător, ținând cont de faptul că Cleopatra Stratan își trage rădăcinile chiar de peste deal de Păulești. Tatăl său, cântărețul Pavel Stratan, s-a născut și a crescut la Nișcani, localitate vecină cu Păuleștiul, scrie expresul.md.

Conform Agenției pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor din Moldova, conacul cu două etaje a fost construit de boierul Dino Russo pe teritoriul moșiei sale la sfârșitul secolului al XIX-lea (o dată probabil greșită, dată fiind vârsta copacilor din parc și inscripția „1791” din fața conacului). Tot atunci, a fost amenajată cișmeaua de alături. În perioada sovietică, în conac funcționa tabăra de odihnă pentru copii „Doina”. La începutul anilor 1990, aici a funcționat contabilitatea colhozului, iar după independență, conacul a fost privatizat.

În parcul dimprejurul conacului se găsește cel mai longeviv platan din Moldova, cu o vârstă de aproximativ 250 de ani. Acesta este ocrotit de stat. De asemenea, în parc se află 24 de pini cu o vârstă de peste 175 de ani sădiți într-un cerc, care serveau ca ceas solar natural și între care se spune că luau masa lucrătorii.

Echipa #diez a creat o listă cu conacele din Moldova în care descrie istoria acestora.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente