/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Votezi din diaspora? Iată cum te poți înregistra la alegerile anticipate din 11 iulie

missing
22 mai 2021, ora 22:20

La doar câteva zile până la expirarea termenului de înregistrare prealabilă pentru scrutinul electoral din 11 iulie, peste 85 de mii de moldoveni stabiliți cu traiul peste hotare s-au înregistrat pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. De numărul de înregistrări depinde câte secții și mai ales unde vor fi deschise acestea. Asta în condițiile în care, la scrutinul prezidențial din noiembrie anul trecut, la mai multe secții de votare din Germania, Franța și Marea Britanie nu au fost suficiente buletine de vot. Cum putem evita asemenea situații la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie și ce spune președintele Comisiei Electorale Centrale aflați din reportajul realizat de colegii noștri de la proiectul media CU SENS. 

Vrem să votăm! Vrem să votăm! Ne aflăm în Frankfurt. Oamenii scandează, vor buletine. Vrem buletine! Vrem buletine! Din cauza epuizării stocului de buletine de vot, eu sunt nevoit să declar secția de vot închisă din Frankfurt. Buletine mai mult nu mai sunt. – Rușine! Rușine! Rușine! Aceste imagini devenite virale pe rețelele de socializare au fost filmate la scrutinul prezidențial din toamna anului trecut în Frankfurt.

Acolo, o mulțime de de moldoveni stabiliți în Germania nu au reușit să voteze din cauza că sau epuizat buletinele de vot. Buletine! Buletine! Buletine! Pentru a fi evitate astfel de situații la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, moldovenii stabiliți peste hotare sunt îndemnați să se înregistreze prealabil pe site-ul Comisiei Electorale Centrale.

Înregistrarea prealabilă poate fi efectuată pe parcursul întregului an și se încheie cu 45 de zile înainte de ziua scrutinului. Odată ce ați introdus datele pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, acestea rămân valabile și pentru următoarele alegeri.

Potrivit Codului Electoral, la o secție din străinătate pot vota cel mult cinci mii de persoane. Totuși, dacă mai mulți moldoveni se vor înregistra prealabil, Comisia Electorală Centrală va fi nevoită să deschidă mai multe secții de votare peste hotare. Mai multe secții înseamnă mai puțini kilometri parcurși de unii alegători pentru a-și exercita dreptul la vot.

Înainte de alegerile prezidențiale din 2020, puțin peste 60 de mii de moldoveni stabiliți cu traiul peste hotare erau înregistrați pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. Un număr de patru ori mai mic decât cel al alegătorilor din diasporă care au participat, de fapt, la al doilea tur de scrutin.

Atunci, la cele 139 de secții, deschise în 36 de țări, au votat un număr record de peste 260 de mii de conaționali . La unele secții s-au format cozi interminabile. Coada se întinde pe, probabil, doi kilometri. Nu știu dacă se vede foarte bine, oamenii încă stau la coadă și până în intersecție coada-i tot cu conaționali deai noștri care așteaptă să voteze.

Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie deja s-au înregistrat alte câteva mii de moldoveni din străinătate. Un număr totuși mic în raport cu cel al sutelor de mii care ar putea participa, de fapt, la vot. Pentru alegerile parlamentare anticipate din acest an, termenul limită pentru înregistrarea prealabilă este 26 mai. Serviciul de înregistrare prealabilă a fost lansat în anul 2010.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram