‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCrama Tătaru - istoria unui mic producător de vin care și-a realizat marele său...

Crama Tătaru – istoria unui mic producător de vin care și-a realizat marele său vis

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Viața a un milion cinci sute de mii de moldoveni, care locuiesc în prezent la sat depinde aproape exclusiv de agricultură, ramura de bază a economiei naționale.

Fără aceasta, ramura de bază a economiei noastre pur și simplu dispare. În sat poți lucra doar în agricultură, la stat sau în comerț. Rareori poți găsi de muncă în alt domeniu.

Fără agricultură nu există sat și asta nu este o parabolă, este o realitate economică. Atunci cînd un locuitor al satului se hotărăște să investească într-o afacere locală, el trebuie susținut începând de la autoritățile publice centrale, cele locale și terminând cu fiecare cetățean responsabil.

Vasile Tătaru din satul Pitușca, raionul Călărași a parcurs un drum greu până și-a văzut visul cu ochii. De la un simplu agricultor care cultiva struguri tehnici astăzi este în prag de a deschide propria cramă cu vin care îi poartă numele „Crama Tătaru”.

De doi ani de zile, de pe cele șapte hectare de teren pe care cultivă struguri, Vasile Tătaru produce vinurile „Muscat Ottonel”, „Chardonnay” și „Cabernet Sauvignon”.

Ca să ajungă la această suprafață a durat ani de zile. Când l-am întrebat de când produce vin, domnul Tătaru mi-a spus mândru că „de când se ține minte” și parcă astăzi, la distanță de ani buni de muncă, nu se vede făcând altceva în afară de vin.

‹ adv ›

Mai recunoaște că familia a fost cea care l-a ajutat atât muncind cot la cot cu el pe câmp, cât și încurajându-i determinarea și visele.

Tocmai de aceasta, atunci când spui „Crama Tătaru” este pe înțelesul tuturor că se vorbește și despre doamna Tătaru.

Viticultorul recunoaște că un suport esențial l-a primit în cadrul Proiectul de Competitivitate al USAID. Fără asistența celor din urmă, probabil, astăzi vinul său nu mai ajungea pe masa consumatorilor ambalat atât de frumos.

‹ adv ›

Atât domnul cât și doamna Tătaru își propun să transforme crama într-un punct de atracție turistică. Ghidați de gândul că vinul trebuie să aibă o casă a lui, la Pitușca veți descoperi o vinărie minunată.

Aici turiștii vor putea să se delecteze cu vinuri care au ceva în plus decât struguri, fiecare picătură de vin are multă dragoste și suflet.

Atunci când sunteți prin trecere prin satul Pitușca, întrebați de localnici unde este „Crama Tătaru”. Veți fi întâmpinați de oameni calzi ca o zi de primăvară. Dacă sunteți la volan, luați câteva sticle de vin acasă.

Micii producători de vinuri merită sprijiniți, pentru simplu fapt că au avut curaj să investească într-un domeniu atât de problematic cum este agricultura.

Este dificil să produci vin de calitate, dar, probabil, este și mai dificil să îl vinzi. Tocmai de aceasta pentru micii producători care au reușit să își pună la punct procesul tehnologic de producere urmează o perioadă la fel de complicată – câștigarea cotei de piață.

Fiecare client cucerit de vinurile produse la Pitușca este un succes enorm. Agricultura nu este doar despre mâncare și băutură, este despre oamenii care au sacrificat multe pentru a ne pune pe masă o licoare bahică, iar astăzi, când Republica Moldova trece prin atât de multe provocări, merită să schimbăm consumul de bere de import cu un strop de vin de calitate, vin autohton.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›