image
Sursa foto: medicalnewstoday.com

Studiu: Alcoolul produce leziuni ale creierului în orice cantitate consumată

Un nou studiu observațional, care nu a fost încă evaluat de experți, arată că nu există un nivel „sigur” pentru consumul de alcool. În orice cantitate, consumul de alcool este asociat cu o sănătate mai slabă a creierului.

În cadrul acestui studiu observațional, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au studiat relația dintre consumul de alcool auto-raportat de aproximativ 25.000 de persoane din Marea Britanie și scanarea creierului acestora (RMN).

Astfel, s-a ajuns la concluzia că alcoolul, consumat în orice cantitate, are un efect negativ asupra substanței gri a creierului - regiuni din creier care alcătuiesc „biți importanți în care informațiile sunt procesate”, spune autorul principal al studiului, Anya Topiwala, cercetător clinic senior la Oxford.

„Cu cât beau mai mult oamenii, cu atât volumul substanței lor gri din creierul lor este mai mic. (...) Volumul creierului se reduce odată cu vârsta și, mai sever, cu demența. Volumul mai mic al creierului prezice, de asemenea, performanțe mai slabe la testele de memorie”, a transmis Anya Topiwala, într-un comunicat.

Totodată, ea a explicat că în timp ce alcoolul a avut o contribuție mică la acest lucru (0,8%), a avut totuși o contribuție mai mare decât alți factori de risc „modificabili”, care sunt cei despre care poți face ceva, spre deosebire de îmbătrânire.

Investigând dacă anumite modele de băut, tipuri de băuturi și alte condiții de sănătate influențează impactul alcoolului asupra sănătății creierului, cercetătorii au ajuns la concluzia că orice cantitate consumată, din orice tip de alcool, are efecte negative asupra creierului, scrie DC News.

Totuși, hipertensiunea arterială, obezitatea sau consumul excesiv de alcool ar putea supune oamenii la un risc mai mare.

„Atât de mulți oameni beau "moderat" și cred că acest lucru este fie inofensiv, fie chiar protector”, a declarat Anya Topiwala.

Amintim că, potrivit unui studiu publicat în 2018, în The Lancet, alcoolul a reprezentat principalul factor de risc pentru boli și decese premature la bărbați și femei cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani la nivel mondial în 2016, respectiv aproape unul din 10 decese.

Noutăţile partenerilor

comentarii: