image
Sursa foto: presedinte.md

DW: Germania redeschide porțile UE pentru Republica Moldova

Sprijinul total al Germaniei pentru agenda de reforme a noului președinte al Republicii Moldova a fost reconfirmat, săptămâna aceasta, în cadrul vizitei Maiei Sandu la Berlin, comentează Deutsche Welle.

Privită de la Chișinău, vizita, care a avut loc la invitația președintelui german Frank-Walter Steinmeier, a avut o încărcătură simbolică deosebită, Berlinul considerând-o oportună anume acum, în pofida restricțiilor dure de contact și călătorie instituite în Germania. Vizita Maiei Sandu la Berlin a avut loc în a cincea lună de la preluarea mandatului de președinte și cu mai puțin de două luni până la alegerile parlamentare anticipate pe care tot ea le-a provocat.

Este un nou credit de încredere din partea Germaniei pentru partida pro-europeană din Republica Moldova, după ce anterior pro-europenii de la Chișinău și-au dezamăgit profund, prin corupție, partenerii europeni.

De la „istorie de succes” la stat capturat

După 2009-2010, când moldovenii s-au debarasat, prin revoluție și alegeri anticipate, de regimul comunist al generalului sovietic Vladimir Voronin, care trăgea țara înapoi, autoritățile de la Berlin au întins hotărât mâna politicienilor moldoveni pro-europeni, care se angajaseră să modernizeze tânărul stat ex-sovietic, să facă reforme, să întărească democrația și să scoată justiția de sub influența politicului. Până au ieșit la iveală marile hoții, Moldova, guvernată de Alianța pentru Integrare Europeană, era considerată „istoria de succes” a Uniunii Europene. Ușile marilor cancelarii europene erau deschise pentru oficialii de la Chișinău.

În luna mai 2011, premierul liberal-democrat Vlad Filat a fost primit, lăudat și încurajat de cancelarul german Angela Merkel. În august 2012, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Germania şi Republica Moldova, Merkel a vizitat Republica Moldova. A fost prima dată când un cancelar german a vizitat Moldova după proclamarea independenţei. Cu această ocazie, guvernanții de la Chișinău au turnat asfalt proaspăt de la aeroport până în centrul orașului, Vlad Filat a întâmpinat-o cu flori pe Merkel, la scara avionului. La finalul vizitei, premierul moldovean şi-a stăpânit cu greu lacrimile atunci când a petrecut-o pe Angela Merkel, care l-a îmbrăţişat pe Filat cu ambele mâini, iar acesta, emoţionat, i-a sărutat mâna.

Și a început capturarea statului...

Apoi, cu implicarea instituțiilor statului, din sistemul bancar moldovenesc a fost furat un miliard de dolari, sărăcia în rândul populației s-a aprofundat, reformele stagnau, iar oligarhii își împărțeau sferele de influență și preluau controlul asupra fluxurilor financiare ale statului. Instituțiile de drept capitulau rând pe rând în fața regimului cleptocratic. În cele din urmă, Vlad Filat a fost reținut, iar ulterior condamnat pentru corupție în cadrul unui proces opac de justiția controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, care ulterior a încercat să instituie dictatura.

Aceste abuzuri, săvârșite de niște politicieni care defilau sub drapelele UE, au dezamăgit, iar pe acest fundal, în 2016, la alegerile prezidențiale a învins candidatul pro-rus, Igor Dodon. Acesta a fost asimilat de regimul Plahotniuc, iar situația în țară a continuat să se agraveze atât sub aspectul îngrădirii drepturilor și libertăților cetățenești, cât și în ceea ce privește creșterea sărăciei.

Steinmeier: „Maia Sandu ne-a impresionat”

La sfârșitul anului trecut, Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon la alegerile prezidențiale pe fundalul unei campanii murdare, doldora de fake-news, a contracandidatului său sprijinit de Rusia. Maia Sandu s-a declarat președintele integrării europene, iar primele reacții internaționale au arătat că se bucură de un sprijin impresionant din partea UE și a Occidentului.

În pofida eșuării „istoriei de succes” după 2012, în care UE a investit încredere și foarte mulți bani, Germania și-a exprimat din nou deschiderea totală pentru Moldova și a transmis un semnal puternic la nivel internațional că la Chișinău a apărut un partener puternic, care merită credit de încredere: „Doamna președinte Maia Sandu ne-a impresionat cu programul de reforme pe care ni l-a prezentat, care se extinde asupra tuturor domeniilor. Este un program reformator pentru care nu pot decât să-mi declar absolutul respect. Noi, în Germania, vă urăm nu pur și simplu mult succes, ci vrem să vă sprijinim din răsputeri”, a menționat președintele Steinmeier.

S-a schimbat și mesajul-țintă al Berlinului referitor la Republica Moldova. Problematica transnistreană a trecut pe un plan secund, anterior încercarea Berlinului de a forța o soluție a diferendului transnistrean, cu cedări din partea Chișinăului, fiind criticată în mediul de experți din Republica Moldova. În contextul electoral de la Chișinău, Germania pune acum accent pe o Moldovă fără corupție, democratică, stabilă și prosperă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: