Andrei Năstase: Independența reală a Republicii Moldova depinde de gradul de interconectare energetică cu România. Soluția problemei transnistrene este parte a acestui proces

Platforma DA este ferm convinsă că „singura opțiune de modernizare pentru Republica Moldova este calea europeană, iar acest drum nu poate ocoli România”. „Aceasta este opțiunea credibilă, onestă și sigură pentru cetățenii moldoveni”, a declarat Andrei Năstase, la întoarcerea dintr-o vizită de lucru de câteva zile la București, în cadrul căreia a avut mai multe întrevederi, inclusiv cu prim-ministrul României, Florin Cîțu.

Foto: UNIMEDIA

„Am exprimat convingerea și temerea noastră deopotrivă că o guvernare democratică în Republica Moldova fără Platforma DA este imposibilă. Alegerile parlamentare anticipate au menirea să asigure că viitorul Parlament va oferi o majoritate pro-europeană, națională, onestă și credibilă. Platforma DA este garanția unei guvernări democratice, proeuropene, fără hoți și corupți”, a mai spus Năstase, la o conferință de presă de totalizare a vizitei la București.

„Am discutat cu domnul Florin Cîțu despre posibilitățile de extindere a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și pentru cetățenii Republicii Moldova, dat fiind faptul că România urmează să beneficieze din partea UE de un suport în valoare de peste 29 de miliarde în cadrul acestui Plan. Am convenit să identificăm un mecanism ca și cetățenii moldoveni să poată beneficia de aceste resurse destinate modernizării. Una din soluții ar fi elaborarea unui mecanism de accesare prin proiecte transfrontaliere, iar printre componentele PNRR care ar putea să reprezinte oportunități pentru Republica Moldova prin mecanisme transfrontaliere sunt sistemul național de gestionare a apei (apă și canalizare, irigații, desecări drenaje, lucrări de combatere a eroziunii solului și intervenții active în atmosferă etc), împădurirea României și protejarea biodiversității (pe segmentele de frontieră cu Republica Moldova), managementul deșeurilor și economie circulară; energie regenerabilă și eficiență energetică; Fondul de reziliență pentru localități la graniță cu Moldova; Fondul pentru dezvoltare comunitară în rural și zone urbane sărace din zona de frontieră. De fapt, practic, pe fiecare pilon al PNRR ar putea fi identificate oportunități pentru Republica Moldova:  transformarea digitală; creștere inteligentă, durabilă și favorabilă a incluziunii; sănătate și reziliență economică, socială și instituțională; politici pentru generația următoare, copii și tineri etc.

În cadrul acestei întrevederi extrem de prolifice și sincere cu premierul român, domnul Florin Cîțu, am discutat mai multe subiecte ce țin de cooperarea Republicii Moldova cu UE, inclusiv despre perspectivele de a identifica modalități de acces la fondurile structurale ale UE prin intermediul parteneriatelor cu România.

De asemenea Delegația politică a Platformei DA  a avut o întâlnire călduroasă cu Președintele Camerei Deputaților din România, E.S. Ludovic Orban. Ne-am exprimat gratitudinea pentru sprijinul generos oferit de România cetățenilor moldoveni sub forma partidelor de vaccinuri transmise gratuit, echipamentelor medicale și materiale vitale pentru funcționarea instituțiilor spitalicești în pandemie și am remarcat faptul că oamenii văd acest sprijin și cunosc angajamentul profund pe care-l menține România în raport cu Republica Moldova.
Am menționat că după o perioadă de instabilitate și confuzie politică, Republica Moldova trebuie să reintre pe un făgaș al normalității, al reconstrucției democratice și instalării unui guvern credibil și competent. Acesta este scopul central pentru care se pune chezășie Platforma DA în lupta politică din Republica Moldova contra forțelor ostile cursului european și idealurilor naționale. Am exprimat  convingerea și temerea noastră deopotrivă că o guvernare democratică în Republica Moldova fără Platforma DA este imposibilă. Alegerile parlamentare anticipate au menirea să asigure că viitorul Parlament va oferi o majoritate pro-europeană, națională, onestă și credibilă. Platforma DA este garanția unei guvernări democratice, proeuropene, fără hoți și corupți.
Președintele Camerei Deputaților ne-a dorit mult curaj și succes în eforturile politice pe care le întreprindem, subliniind că prin efortul Platformei DA, Republica Moldova va deveni un partener stabil și responsabil, care să livreze rezultat, urmând neabătut cursul integrării europene și bunăstării pentru toți cetățenii săi”, a mai spus Năstase.


Pub