Hramul orașului, sărbătorit cu un salariu în plus: Președintele raionului Strășeni luat la ochi de ANI

Președintele raionului Strășeni, Pavel Tamaciuc, riscă să rămână fără funcție după ce a fost luat la ochi de ANI. Acesta și-ar fi premiu bănesc de Hramul orașului, în acest sens sens fiind emis un act de constatare. De partea cealaltă, avocatul acestuia susține că „acțiunile date nu cad sub incidența regimului juridic al conflictului de interere, iar președintele raionului s-a ghidat și executat prevederile imperative ale Codului Muncii”.

Foto: fb/PavelTamaciuc

Procedura de control a fost inițiată în baza unei sesizări din oficiu, după ce în spațiul public au apărut informații că subiectul alături de vicepreședinți și majoritatea funcționarilor publici din Aparatul președintelui raionului Strășeni au beneficiat de premii bănești în valoare totală de circa 100 de mii de lei.

Din materialele probatorii acumulate la dosar, inspectorul de integritate a identificat că subiectul a  participat la luarea deciziilor în favoarea sa, acordându-și un premiu bănesc cu ocazia Hramului orașului, în mărime de un salariu de funcție, document care a ajuns și în spațiul public.

Președintele de raion, reprezentat de un avocat, a invocat următoarele: „Acțiunile/faptele reclamate nu cad sub incidența regimului juridic al conflictului de interese, nefiind stabilite careva semne vizibile ale interesului personal, or, în situația descrisă/declarată în semnarea actelor administrative contestate de Autoritate, Președintele raionului s-a ghidat și a executat prevederile imperative ale Codului Muncii și a cadrului legal conex legii, de pe urma/urmează să beneficieze inclusiv personal în calitate de salariat, or Președintele raionului de rând cu ceilalți salariați se bucură/beneficiază de aceleași drepturi, fără excepții.”

Inspectorul de integritate a precizat că, președintele raionului a încălcat legislația în vigoare prin faptul că nu a declarat în termen, nu a soluționat conflictele de interese reale în care s-a aflat și a emis/semnat mai multe acte în privința sa.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, președintele de raion riscă de fie demis din funcție și să nu mai poată deține o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani, urmând să fie inclus și în Registrul Interdicțiilor.

Subiectul a contestat actul emis de ANI în instanța de contencios administrativ.


Pub