CNPAC // Atelier online despre cum pot deveni mai sigure școlile pentru copiii din Republica Moldova

Anticoruptie.md
21/05/2021
Foto: CNPAC

Peste 500 de profesioniști din domeniul educației din raioanele Cahul și Ungheni au participat, joi, la Atelierul online Politica de Protecție a Copilului pentru medii școlare sigure, organizat de Centrul de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC). Atelierul organizat online vine să contribuie la conștientizarea necesității asigurării unui mediu școlar sigur, prin elaborarea Politicii de Protecție a Copilului (PPC).

„Politica de Protecție a Copilului, odată ce este realizată, îi ajută pe angajații instituției de învățământ să prevină violența școlară. Fiecare instituție are un coordonator responsabil de realizarea acestei politici. Rolul profesorilor este să prevină comportamentele inacceptabile, să inițieze acțiuni ce ar asigura dezvoltarea abilităților de prevenire a abuzului față de copii, managementul emoțional și formarea abilităților parentale. Procedurile de identificare și raportare a abuzului sunt clar stabilite și sunt un suport benefic pentru întreaga comunitate educațională, elevi, părinți, cadre didactice, societatea civilă”, a spus Valeriu Baban, șeful Direcției Generale de Învățământ din Cahul.

Reprezentanta Direcției Educație Ungheni, Natalia Ranețcaia, consideră că „implicarea cadrelor didactice în prevenirea violenței și protecția copilului cu siguranță va face să avem o societate sănătoasă”. Prin activitățile desfășurate în cadrul proiectului dorim ca instituțiile de învățământ din raion să obțină un instrument (PPC) util care va fi funcționa corect”, a menționat funcționara. 

Politica de Protecție a Copilului, un document intern al instituției de învățământ (grădiniță, gimnaziu, liceu sau școală profesională/ colegiu), vine în ajutor pentru a oferi dreptul copilului la siguranță, sprijin și intervenție în situațiile când sănătatea și viața copilului sunt puse în pericol. La începutul acestui an, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a adoptat o Foaie de parcurs, Să asigurăm un mediu protector pentru copii, pentru anii 2021-2023, care prevede mai multe acțiuni pentru prevenirea cazurilor de violență, neglijării, exploatării și traficului împotriva copiilor în R.Moldova. Autoritățile își propun să informeze societatea, dar și să coordoneze acțiunile pentru asigurarea unui mediu protectiv, capabil să prevină violența față de copii, cu principalii actori din sistemul educațional și partenerii neguvernamentali.

Președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu, susține că instituțiile de învățământ trebuie să abordeze PPC „ca un instrument de lucru care, pe de o parte, le ajută să răspundă prompt la orice caz suspect de violență sau bullying. Pe de altă parte, face ca toți angajații unei instituții să acționeze la fel, respectând principii și reguli, agreate de comun acord. Pentru a fi în pas cu timpul, este necesar ca acest document să fie revizuit anual”, este de părere Daniela Sîmboteanu.

Și coordonatorul de programe protecția copilului, UNICEF Moldova, Gheorghe Trofin consideră că asigurarea unui mediu sigur de orice formă de violență în școli nu poate fi realizată prin activități unice și separate, ci doar prin eforturi comune și consolidate. „O Politică de Protecție a Copilului bine implementată în școli este unul din elementele de bază care ajută la prevenirea violenței și la adresarea plângerilor într-un mod eficient.

În cele din urmă, eficacitatea Politicii de Protecție a Copilului va depinde de procesul prin care a fost elaborată, iar „împrumutarea” acesteia pur și simplu nu este o soluție. Politica de Protecție a Copilului în școli trebuie să fie elaborată de către și împreună cu cadrele didactice și alți angajați ai școlilor, părinți și copii, printr-un proces reprezentativ și participativ”, spune coordonatorul de programe protecția copilului, UNICEF Moldova, Gheorghe Trofin.

Mai mulți elevi din Cahul și Ungheni au participat, în perioada 17 martie - 19 mai, la opt instruiri online unde au fost informați despre drepturile copilului, importanța participării în procesele decizionale, asigurarea unui mediu sigur în instituțiile de învățământ prin participarea la elaborarea Politicii de Protecție a Copilului, campanii de advocacy, prevenirea violenței în școală, cazuri de bullying. Ulterior, elevii vor fi implicați în elaborarea sau reactualizarea Politicii de Protecție a Copilului în instituțiile de învățământ unde își fac studiile.

Anticoruptie.md
21/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii