fbpx

Cel mai „fierbinte” loc de pe planetă. Temperaturile au ajuns chiar și la 80 grade Celsius

Nu de puține ori s-a spus că în Parcul Național Valea Morții din California s-au înregistrat cele mai mari temperaturi raportate vreodată pe Pământ, însă studii noi arată că alte locuri sunt cele mai fierbinți de pe Terra.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Anul trecut, în Parcul Național Valea Morții s-au înregistrat 54,4 grade Celsius. Atunci, s-a spus că aceasta este cea mai ridicată temperatură raportată vreodată pe Pământ, însă un studiu recent arată contrariul. Mai exact, cele mai fierbinți locuri de pe Terra ar fi deșertul Lut din Iran, dar și deșertul Sonoran, situat în America de Nord.

Cercetătorii de la Universitatea din California au stabilit că temperaturile în aceste locuri au ajuns la 80, 8 grade Celsius, iar în deșertul Lut acestea au fost chiar mai mari, scrie Digi.

De cealaltă parte, oamenii de știință au subliniat că Antarctica își păstrează titlul pentru ”cel mai rece loc de pe Pământ”, temperaturile din termometre ajungând la minus 110,9 grade Celsius. Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii după ce au analizat datele înregistrate de satelitul de înaltă rezoluție al Serviciulului de prospectare geologică al Statelor Unite ale Americii, pe parcursul ultimelor două decenii.

Astfel, cercetarea lor a arătat că deșertul Lut are cea mai fierbinte suprafață terestră din lume, atingând în mod regulat temperaturi extreme între 2002 și 2019. Un studiu mai vechi, publicat în 2011, arăta că temperaturile din deșertul Lut pot atinge chiar și 70 de grade Celsius, însă datele noi arată că valorile au fost subestimate, în realitate ele fiind cu zece grade mai mari.

De asemenea, deșerul Sonoran, care se învecinează cu SUA și Mexic, se înregistrează temperaturi extreme.

Articole asemănătoare

Back to top button