fbpx

OMS: Numărul real al deceselor provocate de COVID-19 în lume, aproape de două ori mai mare decât cifra raportată

Cel puțin 3 milioane de oameni au murit în 2020, la nivel global, din cauza Covid-19, aproape de două ori mai mult decât cifra oficială de 1,8 milioane raportată de țări la Organizația Mondială a Sănătății, a anunțat organizația, vineri, conform mid-day.com.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În raportul său privind sănătatea mondială, OMS a raportat că până la 31 decembrie 2020, Covid-19 a infectat 82 de milioane de oameni și a ucis mai mult de 1,8 milioane le nivel global. Estimările preliminare sugerează însă, că numărul total de decese atribuite direct și indirect Covid-19 în 2020 este, de fapt, de cel puțin 3 milioane, cu 1,2 milioane mai mult decât datele oficiale raportate de țări direct.

„Ultimele cifre raportate la OMS depășesc 3,3 milioane de decese, iar bazat pe estimările pentru 2020, cel mai probabil ne confruntăm cu o subestimare a numărul real de decese în exces cauzate direct și indirect de COVID-19”, se arată în raportul OMS.

Termenul de „decese în exces” se referă la decesele care nu ar fi avut loc într-o situație cu condiții normale, non-pandemice și se referă inclusiv la acele persoane care au murit fiind diagnosticate incorect sau persoane ale căror decese pot fi atribuit condițiilor de criză din acest moment.

„Pandemia a mărit numărul de decese din alte cauze din cauza perturbărilor aduse sistemelor de sănătate”.

OMS precizează că aceste estimări furnizează o măsură mult mai exactă spre deosebire de numărarea exclusiv a deceselor provocate direct de boala Covid-19.

„Toate țările trebuie să aibă capacitatea și resursele necesare pentru a colecta și folosi datele, chiar și în mijlocul unei crize. Pandemia de COVID-19 a arătat importanța datelor științifice pentru a construi sisteme sanitare mai rezistente și pentru a accelera în mod egal spre atingerea obiectivelor globale”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.

Raportul notează că unele țări au raportat doar decese de Covid-19 care s-au întâmplat în spitale sau doar pentru persoane care au fost testate pozitiv în prealabil. Alte țări nu pot măsura cu acuratețe bilanțurile proprii din cauza unor sisteme informaționale rudimentare sau cu resurse puține.

„Pandemia a mărit și numărul de decese din alte cauze, mai ales din cauza perturbărilor aduse sistemelor de sănătate”, se mai arată în raport. Raportul subliniază, de asemenea, că pandemia de Covid-19 a expus nivelul inegalității în funcție de venit, vârstă, rasă, sex sau zonă geografică.

Articole asemănătoare

Back to top button