‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
15.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎntreținerea plantațiilor de căpșun - cultura clasică

Întreținerea plantațiilor de căpșun – cultura clasică

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Lucrări de întreținere în anul plantării căpșunului

La cultura clasică a căpşunului, primul an este fără rod. Stolonii plantați toamna, în primăvară formează câteva inflorescenţe și stoloni care nu asigură o producţie de calitate, încetinind ritmul de creştere şi dezvoltare a plantelor, diferențierea mugurilor de rod (recolta anului viitor, care va fi prima).

De aceea, inflorescențele și stolonii apăruți trebuie suprimați în 2-3 reprize în cel mai scurt timp.

Stolonii, cât şi tija inflorescenţelor trebuie tăiate la minim 1 cm de la punctul de fixare cu coletul, pentru a nu distruge mugurii situaţi aproape de rizom.

La plantarea de primăvară, peste două săptămâni, se face verificarea înrădăcinării şi completarea golurilor cu plante de acelaşi soi, lăsând 1-2 filamente care se vor direcţiona la locul necesar pentru dezvoltarea unui stolon.

Afânarea solului – se face la adâncimea de 4-6 cm, pentru a distruge crusta formată precipitaţii sau de irigarea prin aspersiune, şi a preveni îmburuienirea (în cazul când solul nu este mulcit cu folie și paie).

Măsuri de prevenire a bolilor și dăunătorilor – de la începutul vegetației, se vor face 2-3 tratamente pentru prevenirea făinării, pătării albe și putregaiului etc.

‹ adv ›

Tratamentele se repetă și de-a lungul fazelor fenotipice, la nevoie sau profilactic.

Întreținerea plantațiilor de căpșun pe rod

Afânarea solului – prima se face primăvara devreme, după apariția primelor frunze tinere, a doua înaintea mulcirii cu paie, la legarea primelor fructe, deoarece timp de 4-6 săptămâni, terenul nu va putea fi lucrat, iar a treia înainte de cosirea plantelor, îndată după recoltare, favorizând procesul de diferenţiere a mugurilor de rod pentru recolta anului viitor (în cazul când solul nu este mulcit cu folie și paie).

Suprimarea stolonilor – se începe după înflorire şi se execută pe parcursul apariţiei lor pentru a stimula fructificarea şi diferenţierea mugurilor floriferi.

‹ adv ›

Irigarea – umiditatea în stratul de sol de 0-30 cm pe parcursul perioadei de vegetaţie trebuie să fie nu mai mică de 80% din capacitatea de câmp pentru apă.

Umiditatea solului periodic se determină cu tensiometrul sau senzorii stației şi la pragul indicat al umidităţii solului se fac udări prin aspersiune, picurare sau prin rigole.

Pe parcursul perioadei de vegetaţie se fac 6-12 udări cu norma de 250-300m3/ha. Intervalul dintre udări 12-15 zile primăvara şi 5-7 zile vara.

Irigarea căpşunului pe biloane prin picurare se face de 4-7 ori a câte 300-400 m3/ha, dintre care 2-3 irigări se aplică până la recoltare şi 2-4 după recoltare.

În cazul udării prin picurare se stabileşte un program care asigură în mod constant un nivel al umidității în sol de 65-80% din capacitatea totală a apei din sol.

Fertilizarea căpșunului

Îngrăşăminte organice, gunoiul de grajd 40-60t/ha și cele minerale, cu fosfor şi potasiu, se introduc sub arătură înainte de plantarea căpşunului, dozele orientative de PK fiind de 100-120kg/ha.

Mai raţională este administrarea NPK sub recolta planificată. Azotul se introduce anual, pe parcursul perioadei diferenţiat de vegetaţie, în doze de 90-120kg/ha.

Două treimi din normă se administrează prin fertigare şi se consumă pentru formarea recoltei de căpşuni, iar o treime după cositul tufelor cca 40 kg/ha, sub afânarea solului înainte de irigare sau fertigare, cu scopul stimulării creşterii frunzelor noi și formării mugurilor floriferi.

Cosirea tufelor de căpșun – se face imediat după ultima recoltare a fructelor. Frunzele se cosesc la circa 5-7 cm de la nivelul solului, având grijă să nu se distrugă mugurii centrali şi frunzele în formare.

Cosirea în plantaţii multianuale se efectuează manual sau mecanizat. Resturile vegetale obţinute după cosire, împreună cu mulciul din paie sau frunze, vor fi scoase din plantaţie şi puse la compostat pentru a distruge germenii bolilor sau dăunătorii.

Prevenirea îngheţurilor – se poate face cu irigarea prin aspersiune sau acoperirea plantelor cu un strat protector de textoagril.

Folia se poate așeza pe teren în funcție de zonă începând cu 15-20 februarie până la mijlocul lunii aprilie sau mai târziu în zonele mai reci ale țării.

Este foarte important ca în perioada înfloririi folia să fie înlăturată de la 3-4 ore în jurul amiezii până la 6-8 ore când deja temperaturile în timpul zilei depășesc 15°C.

Scopul înlăturării foliei este de a asigura o bună polenizare a florilor iar, mai târziu, pentru ca plantele sa nu aibă arsuri pe frunze datorită incidenței solare și creșterii temperaturii.

Avantajul foliei este că e foarte ușoară și flexibilă, ușor de manipulat și permeabilă pentru apă, astfel ca apa din precipitații ajunge la rădăcina plantelor.

Folia foarte des este utilizată primăvara devreme la căpșuni pentru a grăbi pornirea în vegetație și a obține producții mai timpurii cu 7-10 zile și mai ales pentru a proteja florile de înghețurile târzii de primăvară care pot compromite recolta.

Folia poate fi așezată și pe tunele cu arcade înalte de 50-80cm caz în care folia nu mai trebuie înlăturată în timpul înfloririi și astfel poate aduce un spor de timpurietate de încă 3-5 zile sau chiar o săptămână față de folia așezată la sol.

Sursă: Căpșun, zmeur, mur materiale didactice ilustrative pentru elevii învăţământului profesional tehnic, nivelul ISCED – 3/4.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›