‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleO întreprindere de stat de selecție și hibridare a suinelor - insolvabilă

O întreprindere de stat de selecție și hibridare a suinelor – insolvabilă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pe 12 mai 2021, Judecătoria Orhei, sediul Telenești a constatat insolvabilitatea și a decis să intenteze procedura de insolvabilitate în privința Întreprinderii de Stat pentru Cercetare în Selecţia şi Hibridarea Suinelor „Moldsuinhibrid”.

Motivul sunt datoriile de milioane ale întreprinderii.

Cererile introductive privind intentarea procesului de insolvabilitate a debitorului Moldsuinhibrid au fost înaintate de mai mulţi creditori, inclusiv angajaţi ai întreprinderii, dar şi companii, scrie Mold-street.

Cine va administra Moldsuinhibrid

Instanţa a decis să ridice lui Vivian Cocu, dreptul de administrare a Moldsuinhibrid și a desemnat în funcție de administrator al insolvabilității pe Irina Selevestru.

Administratorul insolvabilității a fost împuternicit ca, în cel mult 5 zile lucrătoare, să preia în posesiune și administrare, inclusiv prin executare silită, bunurile care aparțin masei debitoare.

Totodată, administratorul insolvabilității Irina Selevestru a fost obligată: să notifice creditorii despre înregistrarea cererilor de validare a creanțelor pentru întocmirea tabelului definitiv, în termen de până la 25 iunie 2021; să atenționeze creditorii garantați ai debitorului cu propunerea de a preciza neîntârziat bunurile asupra cărora dețin un drept de preferință; să verifice, să întocmească și să comunice tabelul definitiv al creanțelor, până la 16 iulie 2021.

‹ adv ›

Datorii de peste şase milioane lei, doar la buget

Motivul intentării procesului de insolvabilitate sunt datoriile enorme acumulate de Moldsuinhibrid, care în ultimii ani generează doar pierderi.

De exemplu, unii angajaţi ai întreprinderii au obţinut deja câştig de cauză în instanţă şi Moldsuinhibrid a fost obligată să le achite sume mai mari de o sută de mii de lei.

Totuşi, cele mai mari datorii sunt la bugetul de stat. Datele publice arată că Moldsuinhibrid are în prezent datorii de peste şase milioane lei la bugetul public, inclusiv 3,3 milioane lei – la Bugetul asigurărilor sociale de stat şi 2,3 milioane lei – la Bugetul de stat.

‹ adv ›

Rapoartele financiare arată că în ultimii ani întreprinderea a înregistrat scăderi ale veniturilor şi pierderi de milioane lei din activitatea sa.

De exemplu, în 2019 veniturile au constituit doar 3,7 milioane lei, cu circa o treime mai puţin faţă de 2018. În acelaşi timp, pierderile au constituit 2,54 milioane lei, cu 10% mai mari faţă de anul 2018.

Administraţia APP susţinea la finele anului trecut că sunt premise reale pentru redresarea situaţiei, „întreprinderea având nevoie doar acum, în perioada iniţială, de o conjugare a eforturilor tuturor, ca apoi să devină una competitivă, generând venituri substanţiale pentru o activitate direcţionată spre asigurarea necesităţilor întreprinderilor de profil cu material genetic de valoare”.

Moldsuinhibrid a fost fondată în anul 2004 în scopul integrării eficiente a ştiinţei şi procesului de producere, ameliorare şi reproducere a resurselor genetice suine de prăsilă, pentru asigurarea necesităţilor fermelor, exploataţiilor de diverse capacităţi şi forme de proprietate din republică cu material genetic suin valoros.

Administraţia întreprinderii susţine că Moldsuinhibrid deține un bogat fond genetic din 5 rase de porci de talie mondială: Landrace, Yorkshire, Duroc, Hampshire, Pietrain.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›