Breaking News

image
Sursa foto: Profimedia Images

Inginerii chinezi caută explicația pentru care un zgârie-nori a început să se clatine, provocând panică printre oameni

Inginerii chinezi au mers miercuri să inspecteze un zgârie-nori din sudul Chinei, la o zi după ce clădirea a început brusc să se clatine, provocând panică printre oameni. SEG Plaza, care are aproape 300 de metri înălţime, a fost evacuată în decursul zilei de marţi, iar accesul în zonă a fost restricționat pentru a se evita posibile accidente. Responsabilii pentru situații de urgență au exclus producerea unui cutremur ca fiind cauza incidentului, iar în jurul clădirii nu există urme de deteriorare sau pereţi dărâmați, susțin aceștia.

Oficialii chinezi au declarat că nu au fost detectate alte mișcări tectonice, iar experții în construcții nu au găsit „nicio neregulă în ceea ce privește siguranță structurii clădirii". Prăbușirile clădirilor au devenit tot mai dese în China, notează AFP, unde standardele de construcție și procesul de urbanizare din ultimele decenii au dus la ridicarea în grabă a unor construcții de zeci de etaje.

La o zi după evacuare, miercuri, consulatul SUA din apropierea orașului Guangzhou a avertizat cetățenii să evite zona din jurul clădirii, avertizând că încă nu există „informații precise pentru a evalua riscurile de siguranță”.

Imaginile video publicate de presa locală au surprins totuși câțiva vânzători care au intrat în clădire să-și recupereze stocurile din magazinele de la nivelurile inferioare ale clădirii, în timp ce nivelurile superioare au rămas închise.

Și pe rețelele sociale au apărut numeroase reacții după imaginile care surprins clădirea clătinâdu-se, imagini care au strâns peste 780 de milioane de vizualizări. Foarte mulți oameni s-au declarat îngrijorați de standardele de construcție.

„Shenzhen nu ar trebui să mai folosească această clădire. Ar trebui demolată", a scris un internaut. "În orașele din ziua de azi nu există nicio garanție a calității acestor zgârie-nori”, susține un altul.

Un zgârie-nori din China a început să se clatine puternic

Clădirea SEG Plaza, de aproape 300 de metri înălţime, a început să se clatine în decursul zilei de marţi. Oamenii din interiorul construcției au fost evacuaţi şi pietonii îndepărtaţi, pentru a se evita posibile accidente.

Oficialii serviciilor pentru situaţii de urgenţă investighează condiţiile în care s-a produs incidentul şi încearcă să determine care a fost motivul pentru care clădirea a început să se clatine, ţinând cont că nu a fost înregistrat niciun cutremur. Cele mai recente declaraţii ale autorităţilor susţin că experţii nu au reuşit să identifice nicio crăpătură în jurul clădirii şi nici nu există deteriorări sau pereţi căzuţi.

Pe reţelele sociale circulă mai multe clipuri video în care se observă cum clădirea se clatină, iar oamenii din jur aleargă îngroziţi, în încercarea de a se îndepărta. 

Clădirea SEG Plaza găzduieşte compania producătoare de electronice şi semiconductoare Shenzen Electronic Group. Finalizat în anul 2000, turnul se află în centrul unuia dintre cele mai mari oraşe din China, Shenzen, şi este al 18-lea cel mai înalt turn din oraş. În Shenzen se află şi al patrulea cel mai înalt zgârie-nori din lume, centrul financiar Ping An, de 599 de metri.

Noutăţile partenerilor

comentarii: