„UE pentru Moldova rurală”: Eficiența în producția de soia va crește potențialul de export al țării

Eficiența în producția de soia poate crește mult potențialul de export al țării, iar îmbunătățirea calității producției va deschide calea spre piețele premium. Scopul este de a substitui importurile în favoarea soiurilor genetic nemodificate. 

Foto:

În ultimii ani, Uniunea Europeană a sprijinit din ce în ce mai mult creșterea nivelului de trai a locuitorii din mediul rural, inclusiv  a celor care contribuie la  dezvoltarea sectorului agroalimentar, sectorul- cheie al economiei Republicii Moldova. 

Dezvoltarea și promovarea culturilor de soia este una dintre obiectivele principale ale proiectului „Dezvoltare Rurală în Republica Moldova” DevRAM Partea I, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare în parteneriat cu Asociația Donau Soja și Centrul Educațional ProDidactica. 

Importanța și potențialul cultivării soiei în Republica Moldova a fost discutat în cadrul unui eveniment online, dedicat producției integrate de soia și organizat în cadrul comunicării Campania UE pentru Moldova rurală din 13 mai 2021.

Gintautas Baranauskas, șef adjunct al Departamentului de operațiuni al Reprezentanței Uniunea Europeană în Republica Moldova, a subliniat că Uniunea Europeană oferă asistență dezvoltarii agriculturii și zonelor rurale în Republica Moldova, acordând o atenție deosebită la crearea de oportunități economice și  de angajare a locuitorilor mediului rural în câmpul muncii.

„Proiectul DevRAM aplică o abordare integrată a dezvoltării infrastructurii de producție și vânzări. Lanțul de culturi de soia, care include: îmbunătățirea productivității și a producției interne de soia; îmbunătățirea calității produselor, prelucrarea acestora și facilitarea accesului la piețe externe, inclusiv pentru produsele nemodificate genetic și ecologice; dezvoltarea sectorului agricol; susținerea învățământului profesional și tehnic.”, a spus Gintautas Baranauskas.

„Conform șeptelului de animale din țara noastră, am avea nevoie de circa 130 de mii de tone de șrot de soia. Astăzi importăm circa 30-31 de mii de tone de șrot de soia, care provine din țările Americii de Sud, unde prioritar se cultivă soia modificată genetic. Cu toată responsabilitatea vreau să spun că avem posibilitate de a cultiva în țară soia nemodificată genetic. Acest lucru trebuie să îl facem. Ne vorbește acest lucru și suprafețele, dar și recoltele. Avem mult de lucrat și mult potențial”, spune Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului,Mihail Machidon.


Viorel Gerciu, directorul Proiectului Donau Soja în Republica Moldova, este de acord cu această opinie, și declară că producătorii locali sunt în măsură să înlocuiască importurile și să furnizeze  producție internă, un produs nemodificat genetic pentru a satisface cererea internă și vom creea posibilitatea de a exporta pe piețele premium.

Yuri Kostov, director al companiei de prelucrare a soiei LLC „Angromix 77”, spune că tendința consumului de produse din soia în Republica Moldova este în continuă creștere. Compania lui, certificata de ISO 22000, produce mai mult de 10 tipuri de brânză și brânză tofu, pateuri de soia și lapte și încearcă să extindă gama produselor sale. 


„De asemenea, dorim să obținem un certificat NON-OMG și vom face acest lucru datorită proiectului și cooperarării cu Donau Soja”, este convins Yuri Kostov.

 Campania „UE pentru Moldova rurală” își propune să evidențieze rezultatele și schimbările, realizate în zonele rurale, precum și oportunitățile actuale oferite de Uniunea Europeană, Uniunea pentru Dezvoltare Rurală din Republica Moldova.


Pub