Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul European și Consiliul UE…

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord în privința introducerii certificatului UE COVID-19

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord în privința introducerii certificatului UE COVID-19. Anunțul a fost făcut joi, 20 mai, de comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

„Avem un acord cu privire la propunerea Comisiei privind certificatul digital UE COVID-19. Salut acordul provizoriu de astăzi la care a ajuns Parlamentul European și Consiliul UE”.

„Comisia Europeană salută acordul politic provizoriu de astăzi, dintre Parlamentul European și Consiliu privind regulamentul certificatului digital COVID al UE. Aceasta înseamnă că certificatul, numit anterior certificatul digital verde, este pe drumul cel bun pentru a fi gata la sfârșitul lunii iunie, așa cum era planificat”.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European, scopul certificatului digital este de a facilita dreptul la libera circulație în timpul pandemiei. Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcție de caz, că a obținut recent un rezultat negativ al testului sau că a trecut printr-o infecție anterioară cu virusul. Cu toate acestea, certificatele UE COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie și nici nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație.

„Certificatul UE COVID-19 ar trebui să fie valabil timp de 12 luni. Statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele ce au primit un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen). Va fi la latitudinea statelor membre să decidă dacă acceptă, de asemenea, certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru vaccinurile enumerate de OMS, pentru utilizare de urgență. Textul convenit va fi prezentat Comisiei pentru libertăți civile pe 26 mai și apoi în plen pentru aprobare, dar și Consiliului. Dacă va fi confirmat de comisie, acesta va fi depus pentru adoptare în plen în timpul sesiunii plenare din iunie, 7-10 iunie 2021”, se mai arată în comunicatul Parlamentului European.

președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne Juan Fernando López Aguilar

Președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne Juan Fernando López Aguilar a declarat: „Certificatul UE COVID-19 va restabili libera circulație în UE, pe măsură ce statele membre încep să ridice restricțiile. Acest acord este primul pas pentru a readuce spațiul Schengen pe drumul cel bun”.

Știrea se actualizează…