Nu doar COVID. Cum luptă moldovenii fără adăpost cu tuberculoza

Anul trecut, 1 762 de moldoveni au fost diagnosticați cu tuberculoză, cu 38,8% mai puțini decât în 2019. Boala are simptome similare cu infecția Covid-19, iar un sistem imunitar slăbit favorizează îmbolnăvirea. În mediile social vulnerabile răspândirea acestei infecții se desfășoară cu o intensitate semnificativ mai mare. Este și cazul persoanelor fără adăpost.

Ion are 46 de ani. Din cauza dependenței de alcool a ajuns să trăiască în stradă. „Așa s-a primit. Așa se întâmplă în viață. Cuiva îi merge mai bine, altcuiva mai rău”, spune el în timp ce ne îndreptăm spre un maidan din sectorul Râșcani al Capitalei, care i-a fost adăpost timp de cinci ani. Tot aici a aflat că este infectat cu tuberculoză.

Enlarge

IMG_0231-scaled
Ion are 46 de ani și locuiește în Capitală

TB la pachet cu alte boli

Alături de alte 30 de persoane fără adăpost, Ion a locuit într-o construcție abandonată, destul de mare, compartimentată în mai multe „camere”. O poartă din gratii, încuiată, ne restricționează accesul. „Iată eu stăteam în încăperea cea mai îndepărtată. Acolo era locul meu. Dormeam aproape dezbrăcat și iarna. Era cald. Ne încălzeam și trăiam cum puteam”, își amintește Ion, care a locuit aici mult timp alături de alte zeci de persoane fără adăpost.

Enlarge

IMG_0203-scaled
Construcția abandonată care i-a fost casă bărbatului

Bărbatul povestește ușor stânjenit că obișnuia să consume cantități enorme de alcool și că nici nu avea nevoie de bani pentru a-l cumpăra. „Nu-i greu să găsești băutură… Amestecam spirt cu apă și mergea”, mărturisește el.

Stilul său de viață i-a provocat multe probleme de sănătate. A trecut printr-un accident vascular cerebral în urma căruia s-a recuperat greu. „Și acum mă mișc cu dificultate. Un picior nu mă ascultă…”, spune Ion care suferă și de Hepatita C, iar cu cinci ani în urmă a descoperit că are și tuberculoză.

Enlarge

IMG_0188-scaled
Ion ne povestește sincer despre trecutul său

Ultimul diagnostic l-a primit în urma unor investigații oferite în cadrul proiectului „Accesul persoanelor fără adăpost la serviciile de screening și tratament a tuberculozei” implementat de Centrul de Sănătate și Dezvoltare Comunitară Act for Involvement (AFI). Proiectul a fost posibil cu sprijinul Fondului Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei (Fondul Global) și al Fundației Soros Moldova.

Cum funcționează Echipa mobilă AFI

Echipa mobilă AFI merge zilnic în teren pentru a examina starea de sănătate a persoanelor fără adăpost. „Noi știm deja unde îi găsim și care sunt locurile unde se adăpostesc. Și ei ne cunosc și sunt cooperanți”, spune Eugen Gheorghiță, medic în Echipa mobilă AFI.

Enlarge

IMG_0205-scaled
Echipa mobilă se deplasează zilnic în spațiile unde se adăpostesc persoanele fără locuință

„Facem un screening care presupune identificarea unor simptome precum tuse, slăbiciuni generale, dispnee, pierdere în greutate, febră. Dacă cineva are două dintre aceste simptome, rugăm persoana să ne însoțească pentru investigații medicale. La început, majoritatea nu voiau să meargă, pentru că nu ne cunoșteau. Am încercat să-i încurajăm prin oferirea unor produse alimentare. Respectiv, informația despre cine suntem noi și ce facem s-a răspândit rapid printre persoanele fără adăpost din Chișinău. Ele au înțeles cu ce ne ocupăm și că vrem să-i ajutăm”, menționează Eugen.

Așadar, dacă o persoană prezintă simptome ale tuberculozei, aceasta este transportată la cea mai apropiată policlinică de sector pentru investigații medicale. De regulă, se efectuează o radiografie a plămânilor sau testul rapid GeneXpert, care determină dacă forma de tuberculoză a pacientului este rezistentă la medicamentele antituberculoase.

Durata și procesul tratamentului

În cazul unei forme de tuberculoză multidrog rezistentă, pacientul este internat în Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, în celelalte cazuri – acesta este internat în Spitalul Clinic Municipal Ftiziopneumologic din Chișinău. Durata tratamentului tuberculozei sensibile la medicamente este de șase luni, iar în cazul celei rezistente la medicamente – până la doi ani.

În cazul persoanelor fără adăpost cu tuberculoză rezistentă la tratament, după șase luni de internare, se întorc în stradă. Echipa mobilă AFI stabilește cu aceste persoane un loc exact unde să se întâlnească zilnic pentru a le duce pastilele necesare pentru continuarea tratamentului. „Multe persoane fără adăpost au un telefon mobil. Așa ținem legătura cu ele mai ușor. Dar, în general, cunoaștem zonele unde se adună persoanele fără adăpost. Noi le ducem în fiecare zi pastilele. Ofeream și pachete sociale cu produse alimentare de la Fondul Global”, explică medicul Eugen Gheorghiță.

La fel s-a întâmplat în cazul lui Ion, care împărțea „adăpostul” cu alte 30 de persoane. Cei de la AFI îi vizitau regulat pentru a efectua screeningul plămânilor. Anume așa au aflat că Ion are tuberculoză multidrog rezistentă. „Tratamentul lui a durat aproximativ doi ani, primele șase luni fiind internat la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din Vorniceni”, explică medicul Echipei mobile AFI.

„Sunt foarte recunoscător”

În urma tratamentului soarta lui Ion s-a schimbat. După ce a fost externat, a cunoscut-o pe Ludmila, și ea dependentă de alcool. Acum patru ani, s-a mutat în apartamentul ei și a încheiat, astfel, un capitol nefericit din viața lui. „Noi ne-am cunoscut anume în stradă. Amândoi beam. Eu m-am lăsat, însă, definitiv acum 3 ani, fără ajutorul medicilor. Pot să scriu o lucrare științifică pe tema asta”, afirmă cu umor Ludmila. „Eu nu am așa de multă voință”, recunoaște Ion și promite că acum nu mai bea așa cum o făcea odată.

Enlarge

IMG_0142-scaled
Ion are acum o casă și o familie

Cei doi par să se înțeleagă bine. Fac glumițe, se laudă reciproc și se susțin. Ambii își amintesc cu mare recunoștință de implicarea Echipei mobile AFI. „Evgheni Ivanovici s-a străduit mult pentru noi. De fiecare dată a vorbit calm și frumos. Mai mult de un an jumate a venit în fiecare zi să-mi aducă pastilele. Eu sunt foarte recunoscător pentru cum s-au comportat cu mine și m-au tratat”, spune cu emoție Ion. „Îi aduceau și produse alimentare și îi dădeau taloane cu care se putea duce la magazin să cumpere de mâncare, în afară de alcool și țigări, sigur”, îl completează Ludmila.

Datorită tratamentului primit prin intermediul organizației AFI, cu susținerea Fondului Global și a Fundației Soros Moldova, Ion s-a vindecat de tuberculoză. Acum merge o dată pe an pentru o radiografie a plămânilor, să se convingă că e totul în regulă. „Vanica s-a schimbat. E liniștit. Ține la gospodărie. Mă ajută la treburile casnice”, își lăudă bărbatul Ludmila.

Enlarge

IMG_0172-1-scaled
Bărbatul, care s-a vindecat de tuberculoză, spune că fumează și bea mult mai puțin decât o făcea în trecut

Deși a reușit să învingă tuberculoză și are un acoperiș asupra capului, astăzi, Ion caută soluții pentru o altă problemă – șomajul. „Nimeni nu mă ia, mai ales că nu pot să ridic greutăți și mă mișc încet din cauza problemei cu piciorul…”, mărturisește bărbatul, care are într-adevăr, o constituție fizică firavă.

1 600 de screeninguri TB printre persoanele fără adăpost

Centrul de Sănătate și Dezvoltare Comunitară AFI a continuat să asigure accesul la investigații medicale și tratament pentru persoanele aflate în dificultate și în 2020. „În perioada pandemiei, nu ne-am sistat activitatea. Echipa mobilă a mers în teren păstrând toate normele de siguranță”, spune Sergiu Cugut, coordonator de proiecte în cadrul AFI.

Enlarge

CMcNab_StopTB_Web-7649
Echipa mobilă efectuează screeningul tuberculozei în rândul persoanelor fără adăpost. Foto: Facebook/Act for Involvement

Astfel, anul trecut, Echipa mobilă a efectuat screeningul tuberculozei la 1 600 de persoane fără adăpost, dintre care 360 au fost suspecte și investigate, boala confirmându-se în 42 de cazuri. Ulterior, 40 de persoane au fost internate.

În 2019, au fost efectuate 1 520 de screeninguri, în urma cărora s-au depistat 356 de cazuri suspecte. În cele din urmă 35 de persoane au fost confirmate cu tuberculoză și internate în spital.

Ce-și propun autoritățile în următorii cinci ani

Realizările țării noastre în controlul tuberculozei în ultimul deceniu sunt remarcabile, afirmă Valentina Vilc, coordonatoarea Programului Național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2021-2025. „Începând cu anii 2000, Republica Moldova a implementat cu succes o serie de politici și măsuri care vizează prevenirea și îngrijirea tuberculozei și implicarea constantă a asistenței medicale primare în depistarea timpurie Republica Moldova este prima țară din regiune care a extins disponibilitatea metodei rapide GeneXpert la nivelul întregii rețele de 59 laboratoare care efectuează microscopia”, explică aceasta.

*

DOT presupune supravegherea directă de o persoană special instruită ce va fi responsabilă de administrarea medicamentelor antituberculoase de către pacient.

Scopul și obiectivele generale ale Programului Național de răspuns la tuberculoză pentru următorii cinci ani este reducerea mortalității din cauza TB cu 75%, și a incidenței cazurilor TB cu 50% (comparativ cu datele din 2015).

Enlarge

13913997_1030206703693838_7563739898664341221_o
AFI oferă sprijin complex persoanelor fără adăpost diagnosticate cu tuberculoză. Foto: Facebook/Act for Involvement

Covid-19 și tuberculoza: simptome similare

Valentina Vilc spune că este important ca progresele înregistrate în prevenirea și îngrijirea tuberculozei să nu fie inversate de pandemia COVID-19. „Tuberculoza și COVID-19 sunt ambele boli infecțioase care atacă în primul rând plămânii. Ambele boli au simptome similare, cum ar fi tuse, febră și dificultăți de respirație. Cu toate acestea, TB are o perioadă mai lungă de incubație, cu un debut mai lent al bolii. Orice persoană cu simptome respiratorii trebuie examinată concomitent și la TB, și COVID-19, luând în considerare similitudinea simptomelor și pe baza expunerii sau prezenței factorilor de risc”, explică specialista.

Acordarea asistenței medicale și sociale pacienților cu tuberculoză fără adăpost reprezintă o problemă majoră pentru sistemul medical din țară. Pacienții din rândul persoanelor fără adăpost întrerup frecvent tratamentul. „Pentru a îmbunătăți aderența la tratament, este necesară acordarea suportului social în perioada de vindecare. Este necesară îmbunătățirea interacțiunii cu personalul medical, corectarea stării emoționale a pacienților și a reacțiilor depresive, oferirea suportului psihologic, implicarea ONG-urilor”, menționează Valentina Vilc.

Cum influențează pandemia lupta împotriva TB

Se pare că pandemia Covid-19 amenință să inverseze progresele recente în reducerea poverii globale a TB. În cazul în care detectarea TB va scădea cu 25%, numărul deceselor va crește cu 26%. „Asta ne va aduce înapoi la nivelurile de mortalitate înregistrate în 2012. În perioada pandemiei, se constată o reducere cu 38,8% a notificării cazurilor în țara noastră”, evidențiază Valentina Vilc.

Prevenirea tuberculozei se realizează printr-un complex de măsuri complementare:

  • Tratamentul sursei de infecție și întreruperea lanțului de transmitere
  • Vaccinare BCG pentru prevenirea formelor avansate de TB la copii
  • Ventilarea și aerisirea încăperilor
  • Protecție individuală (igiena tusei)
  • Alimentație corectă și un mod de viață sănătos
  • Supravegherea persoanelor cu risc sporit TB

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare