Care este legătura dintre China, Muntenegru și unul dintre cele mai scumpe drumuri din Europa. Poate corupția?

Un miliard de dolari sau aproximativ 20-25% din PIB-ul țării – este vorba despre banii pe care i-a împrumutat Muntenegru de la China în 2014 pentru construirea unei autostrăzi care să facă legătura între sudul și nordul țării balcanice. Acum, când trebuie să ramburseze prima tranșă a împrumutului până în luna iulie, viitorul financiar al Muntenegrului este extrem de incert.

De ce? Dacă statul mediteraneean nu rambursează datoriile la timp, China ar putea sechestra terenuri și proprietăți ale Muntenegrului drept despăgubire, așa cum este menționat în contract. Mai mult, China ar putea, de exemplu, chiar să ia Portul Bar – unul dintre cele mai importante puncte strategice ale Muntenegrului din sud-estul Europei. Indiferent dacă acest lucru va avea loc sau nu, viitorul țării este în întregime în puterea decizională a unei instanțe loiale partidului în Beijing.

Construirea autostrăzii s-a transformat într-un coșmar imediat cum a început. Se estimează că un kilometru de drum costă în jur de 20 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că este, cu siguranță, unul dintre cele mai scumpe drumuri din Europa. Inițial, autostrada trebuia să fie dată în exploatare în 2019, însă lucrările au întârziat din cauza virusului COVID-19, iar acum specialiștii susțin că acestea vor fi finisate în noiembrie 2021. Dar cine știe…

În aprilie, Muntenegru a cerut ajutor de la Uniunea Europeană pentru rambursarea împrumutului chinez și să scoată țara din criza financiară dramatică. Deși UE este dispusă să ofere sprijin prin intermediul planului său economic și de investiții de 10 miliarde de dolari pentru Balcanii de Vest, aceasta rămâne doar o posibilă opțiune. La urma urmei, Muntenegrului i se interzice să transfere o parte a contractului de împrumut unei părți terțe, fără acordul băncii chineze de stat.

Autostrada care întârzie atât de mult și încă nici nu a fost terminată a nimerit în centrul unei competiții geopolitice aprige, mai ales că în ultimii ani influența chineză a crescut foarte mult în Balcani. Deși China nu arată în mod public nicio ambiție politică, este clar că face totul ca să țină viitorul financiar al Muntenegrului în mâinile sale.

Materialul a fost publicat inițial în Newsletter-ul Weekly Focus realizat de rețeaua internațională de jurnaliști n-ost, care are ca misiune să se aprofundeze în realitățile de pe continentul european și să ofere o perspectivă diversă asupra unui subiect săptămânal. Vă puteți abona la newsletter pe acest link.

Marko Vešović este un jurnalist de investigație care lucrează pentru cotidianul DAN din Muntenegru. El scrie despre afaceri interne și regionale, precum și despre subiecte legate de lupta împotriva criminalității organizate, corupției și spălării banilor.

Sursa GIF: Karolina Uskakovych

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.