0,78 grame de creier

Creierul uman cântărește în medie 1,5 kilograme. E compus din apă în proporție de 75% și conține aproximativ o sută de miliarde de neuroni. Probabil ai auzit că folosim doar 10% din creierul nostru, dar ăsta e un mit. De fapt, folosim toate regiunile creierului și folosim mai mult de 10% chiar și atunci când dormim. 

Folosim creierul ca să luăm decizii, ca să stocăm memorii, ca să dăm indicații corpului și multe alte activități vitale. E organul care ne face inteligenți.

E și organul pe care-l folosim atunci când mergem să votăm, dar și cel pe care-l folosesc politicienii ca să ne convingă să ne dăm votul pentru ei. Urmărind campania electorală în plină floare, dar și evenimentele politice recente, mi se creează senzația acută că o mare parte din politicienii noștri își subestimează serios electoratul. Iar povestea cu cele 0,78 g de marijuana din aeroport o demonstrează încă o dată. Pentru că s-a comis o ilegalitate, divulgarea datelor cu caracter personal, ca să se arate că o viitoare deputată probabil a primit cândva o amendă. 

Asta e arma celor care ne au de proști, ei nu se conduc după litera legii, ci după imaginea pe care o au despre noi, despre moldoveni. Ei cred că moldovenii n-au auzit de marijuana în viața lor, că moldovenii n-o consumă ca să se relaxeze sau să-și aline durerea. Ei cred că moldovenii nu știu că lumea civilizată legalizează canabisul și aduce bani în buget, nu pe piața neagră. Ei mai cred că moldovenii se hrănesc doar cu minciuni de la canalele lor. 

Ei au impresia că moldovenii își doresc o țară ca Belarusul, unde nu s-a schimbat puterea de 27 ani, iar oamenii sunt omorâți pentru că au o opinie și îndrăznesc să și-o exprime. 

Ei cred că moldovenii se tem de gay și de „străini”, orice ar însemna asta, și împânzesc orașul cu panouri apocaliptice. Ei cred că oamenii încă mai cred povești cu 30 de mii de sirieni. Poate în 2016. Ei cred că sunt în stare să controleze discursul public: să creeze o sperietoare și să vină pe cal alb cu soluția salvatoare, în timp ce adevăratele probleme încă zac acolo, neatinse. 

Ei cred că oamenii sunt atât de proști, încât nu-și dau seama când un politician la televizor scoate din cuptor o pască cumpărată de la magazin! 

Ei cred că oamenii nu văd că tocmai au făcut alianță cu un partid pe care l-au trădat acum mulți ani, ani în care s-au înjurat prin studiouri. Ei cred că oamenii nu simt mirosul disperării care le transpiră prin toți porii.   

Miza e mare și se țin cu toți dinții de frâiele puterii. În următoarele zile cred că vom afla tot mai multe detalii despre viețile personale ale viitorilor deputați și deputate: despre religia sau ateismul lor, orientarea sexuală, dacă au făcut avorturi sau au fost implicați în accidente. Pentru că despre viața lor profesională nu prea te poți lega, iar acesta poate fi un criteriu foarte bun atunci când alegi pe cine să pui ștampila. 

Citesc sutele de comentarii de pe rețele și îmi dau seama că oamenii, de fapt, tare bine înțeleg cum stau lucrurile. Că mai sunt din cei care cred în sperietori cu „străini”, dar tot mai puțini. Că tot cei care lansează aceste bombe sunt cei care au ținut oamenii ani de zile în sărăcie și dezinformare, pentru că au crezut că asta le va asigura puterea și-i va menține în birourile lor scumpe, cu mobilă de piele, în care inventează aceste strategii și zâmbesc mulțumiți de sine – „пипл хавает”. 

Faptul că își subestimează alegătorii mă face să cred că nu au suficientă inteligență să înțeleagă cui se adresează, să înțeleagă că moldovenii sunt mai deștepți decât ar vrea ei, mai înțelepți decât au ei nevoie ca să se mențină la putere.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.