00:38:34 29.03.2024
Stiri

Octavian Țîcu, despre MOTIVELE pentru care PUN nu va merge sub umbrela AUR: „E o viziune aurită a Blocului „Unirea”, care a luat 0,8% la prezidențiale. Am fi avut șanse dacă ne delegam reprezentanții într-un BLOC unionist…”

Actualitate 20.05.2021 11:43 Vizualizări1474 Autor: Ziarul National
Octavian Țîcu, despre MOTIVELE pentru care PUN nu va merge sub umbrela AUR: „E o viziune aurită a Blocului „Unirea”, care a luat 0,8% la prezidențiale. Am fi avut șanse dacă ne delegam reprezentanții într-un BLOC unionist…”


Liderul Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu, consideră că cea mai bună soluție pentru unioniști ar fi fost formarea unui bloc electoral unionist, dar nu sub umbrela Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), care ar fi de fapt „viziunea aurită a Blocului „Unirea”, care a luat 0,8% la alegerile prezidențiale” din noiembrie 2020.

Acesta a explicat de ce PUN nu a găsit un numitor comun cu AUR în privința formării unui bloc electoral al unioniștilor.

„Sunt trei motive. Primul este că acest lucru a fost propus demult de PUN. Noi am lansat acest lucru încă în decembrie 2020, după alegerile prezidențiale. Și vă imaginați că un partid proaspăt încropit, în mai, vine și spune: hai să intrați toți sub umbrela AUR. PUN are doi deputați în Parlament, are 26 de organizații teritoriale, are activitate desfășurată, are un brand. Noi suntem un partid politic și, până la urmă, ce facem, intrăm sub umbrela AUR?

Le-am propus să facem un bloc neutru ca denumire și să ne amestecăm toți acolo, pentru a diminua acest impact ce există, AUR. Pentru că al doilea motiv pentru care nu putem accepta o asemenea combinație în mod direct este chiar imaginea AUR-ului în sine. Un partid care în România este marginalizat. El n-a fost cooptat la guvernare de partidele românești și a preferat o alianță cu maghiarii, ceea ce ne dă multe semne de întrebare”, a declarat Țîcu într-un interviu pentru Europa Liberă.

De asemenea, Țîcu spune că AUR ar fi, de fapt, copia fostului Bloc „Unirea”.

„AUR este o viziune aurită a Blocului Politic „Unirea”. Din acest bloc a plecat Vasile Costiuc și Vitalia Pavlicenco. Noi nu putem face cu ei o construcție politică și încă sub sigla AUR. Am fi avut șanse, dacă ne delegam într-un bloc unionist, mai multe personalități din cele care au venit la PUN, din cele care sunt și la Convenția Românilor, din cei care pe care îi mai reprezenta societatea și am fi făcut un bloc.

Da, mi s-a propus primul loc (pe lista AUR) și mai multe poziții în primele zece, dar asta nu ne reflectă esența noastră. Noi am construit o altă versiune a unionismului, unionismul luminat, pentru că noi avem un proiect nu doar pentru unioniști, ci pentru toți cetățenii R. Moldova. Nu vom merge la dezbari electorale cu AUR, pentru că asta nu face bine. Oamenii vor judeca: Bilețchi, Munteanu și Chirtoacă sunt cei pe care-i știu toți. Poți să-i poleiești cu aur, să-i faci cum vor – 0,8 la sută, asta e tot”.

Octavian Țîcu a mai adăugat că AUR-ul se declară formațiune unionistă, însă nu ar fi înregistrat în Parlamentul de la București niciun proiect de lege legat de R. Moldova. „AUR este în parlamentul României de jumătate de an, dar n-a făcut niciun proiect de lege legat de R. Moldova. Se laudă că sunt mai mulți moldoveni pe listele lor, dar nu i-am văzut niciodată. Dl Boris Volosatîi a vorbit o dată sau de două ori în parlament. Niciun proiect de lege care ar fi vorbit în favoarea unei apropieri, ceva grandios, un proiect de reîntregire. Pe care noi l-am făcut și îl avem și-l vom pune în următorul Parlament al R. Moldova”, a conchis Țîcu.

De menționat că nici PUN, dar nici AUR nu au depus, deocamdată, la CEC actele de înregistrare în cursa electorală.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md