O adevărată minunăție! Peste 100 de lebede, pe un lac de la Nordul Moldovei (VIDEO)

20 Mai 2021, 07:29
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Mai 2021, 07:29 // Actual //  MD Bani

An de an, numărul lebedelor de pe lacul din satul Putinești, raionul Florești, crește. Fenomenul este privit de localnici ca o binecuvântare. Lebedele grațioase bucură ochii sătenilor deja de zece ani și sunt o adevărată atracție pentru turiști.

Localnicii vor ca lebedele să rămână aici încă mult timp înainte, așa că le alintă cu mâncare și multă atenție, scrie NordNews.

„Este o frumusețe, dacă nu o să mai vină vreo lebădă sau vreo rățușcă, la ce bun mai există iazul? Este foarte frumos, spre exemplu, când trec pe acolo îmi este drag să le plivesc.”

„Cum să nu fim fericiți dacă avem așa frumusețe în sat. Avem și un iaz frumos și lebede frumoase. Cineva le mai duce hrană furajeră și le aruncă. Eu am un nepoțel care în fiecae duminică se duce la dânsele cu franzele și le dă, ele vin până la mal și mănâncă”, au spus localnicii.

În acest an, lebedele au rămas pe lacul din Putinești chiar și iarna, pentru că spun localnicii, grațioasele dispun de toate condițiile necesare.

„Lebedele, ca și oamenii, își caută locul, de aceea iazul nostru a dat dovadă că oamenii din sat sunt buni. Lebedele nu au plecat în această iarnă, ele ne-au arătat că trebuie să fim mai buni și să le simțim în apropierea noastră. Nimeni nu aruncă cu pietre, nu le vânează, ele se simt în apele lor. Bazinul acvatic Cubolta are toate cele necesare și hrană și verdeață, este și acest stuf care le permite să depună ouă sau să se ferească vara de razele solare”, a declarat profesorul Baleriu Dujii.

„În satul nostru, lebedele sunt apărate de cetățeni, copiii le admiră, oamenii din sat le dau hrană, iar mulți cetățeni vin să admire frumusețea de pe lacul din Putinești. Lebedele sunt diferite, au fost și negre și gri, nu am auzit niciun caz de braconaj”, a declarat primarul satului Putinești, Ghenadie Chefu.

Lebăda este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Este considerată cea mai devotată pasăre. O legendă spune că, dacă unul din parteneri moare, celălalt se ridică până dincolo de nori, își strânge aripile și cade în gol.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 11:55
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
19 Apr. 2024, 11:55 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Marina Harin este o antreprenoare pasionată de amenajări și decor cu flori. Ea se confruntă cu o provocare majoră: profitul întârzie să apară. Deși domeniul este plin de potențial, există câteva cauze posibile pentru această situație.

În video de mai jos, afli drumul ei și provocările pe care le are.

Tânăra poate trece de această încercare prin analiză atentă, adaptare și perseverență. Cu o abordare strategică și o atenție deosebită la detalii, afacerea ei de amenajări și decor cu flori poate deveni profitabilă.

Emisiunea „Afaceri la Microscop” poate fi vizionată pe RLIVE TV, joi la 22:00, sâmbăta la 06:00 și miercuri la 16:00.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău