În anul 2020, o persoană părăsea casa la fiecare secundă din cauza schimbărilor climatice sau a conflictelor armate

cutremur (1)
Foto: opiniatimisoarei.ro/

Numărul persoanelor strămutate intern este acum mai mult decât dublu faţă de cele aproximativ 26 de milioane de oameni care au fugit peste graniţe ca refugiaţi. „Este şocant faptul că cineva a fost forţat să fugă de acasă în propria ţară în fiecare secundă anul trecut. Nu reuşim să protejăm oamenii cei mai vulnerabili din lume de conflicte şi dezastre”, a declarat şeful Norwegian Refugee Council, Jan Egeland.

Raportul privin „Mișcările Interne cauzate de schimbarea a climei” a constatat că trei sferturi dintre persoanele au fost victime ale dezastrelor naturale, în special cele legate de vremea extremă, relatează mediafax.ro.

Ciclonii intensi, ploile musonice şi inundaţiile au lovit zone foarte expuse şi dens populate din Asia şi Pacific, în timp ce sezonul uraganelor din Atlantic „a fost cel mai activ înregistrat”

Anotimpurile ploioase prelungite din Orientul Mijlociu şi Africa subsahariană au dus la strămutarea a milioane de oameni. Experţii spun că schimbările climatice cresc intensitatea şi frecvenţa unor astfel de evenimente meteorologice extreme..

 

În plus, aproape 10 milioane dintre cei stămutaţi intern anul trecut fugeau de conflicte şi violenţă, se arată în raport. Escaladarea violenţei şi extinderea grupurilor extremiste în Etiopia, Mozambic şi Burkina Faso au alimentat unele dintre cele mai grave crize. Conflictele prelungite ca cele din Siria, Afganistan şi Republica Democrată Congo au continuat, de asemenea, să forţeze un număr mare de oameni să fugă.

Mai jos puteți vedea țările care s-au confruntat cu cele mai multe migrări interne din cauza conflictelor armate.

Spre deosebire de strămutarea provocată de dezastre, care este de obicei de scurtă durată pe măsură ce oamenii se întorc pentru a reconstrui casele deteriorate sau distruse odată cu trecerea furtunilor, strămutarea provocată de conflicte poate dura ani de zile.

De asemenea, raportul a avertizat că o convergenţă a conflictelor şi a dezastrelor naturale înrăutăţeşte problema, majoritatea conflictelor având loc anul în ţările vulnerabile la impactul schimbărilor climatice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente