11 troleibuze electrice noi pentru municipiul Bălți, achiziționate cu sprijinul UE, în cadrul fondului E5P

unnamed

Locuitorii din Bălți beneficiază de un transport public mai bun și mai ecologic datorită achiziției a aproximativ 11 noi troleibuze finanțate de BERD și fondul Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu pentru Europa de Est (E5P), la care contribuie UE și statele sale membre, alături de BERD.

Uniunea Europeană și statele membre-donatoare, prin intermediul fondului E5P, au acordat 1,2 milioane de euro pentru cetățenii municipiului Bălți. Grantul completează împrumutul BERD de 2,5 milioane de euro pentru achiziționarea de noi troleibuze.

Troielubuzele noi sunt mai ecologice și permit accesul în zone mai îndepărtate, oferă călătorilor mai mult confort și ajută la reducerea poluării aerului.

Totodată, grantul de 1 milion de Euro oferit suplimentar de către Guvernul Sediei, oferit municipiului Bălți, va transforma capitala de nord a țării în primul oraș din Republica Moldova care va avea un plan de dezvoltare a infrastructurii de transport pentru următorii ani.

Împrumutul BERD de 2,5 milioane de euro acordat companiei municipale de troleibuze a fost acum completat de o subvenție de 1,2 milioane de euro acordată de E5P, la care Uniunea Europeană este cel mai mare donator, a finalizat un împrumut acordat de BERD pentru achiziționarea troleibuzelor. În Republica Moldova, E5P este finanțat de Uniunea Europeană, Suedia, Moldova, Germania, Danemarca, Norvegia, Estonia, Polonia, România, Republica Cehă, Republica Slovacă și Lituania.

Noile troleibuze funcționează cu energie electrică, dar folosesc și baterii, ceea ce permite vehiculelor să circule în zone îndepărtate fără a utiliza fire.

Prezent la evenimentul de achiziționare a noilor troleibuze, Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a menționat: „Acesta este un rezultat concret pentru cetățeni. Datorită acestui sprijin, locuitorii orașului Bălți au acces la transport public mai confortabil și ecologic, în conformitate cu abordarea ecologică a Uniunii Europene. Sunt mândru să spun că Uniunea Europeană este lider în promovarea durabilității mediului și abordării efectelor legate de schimbările climatice. UE își propune ca până în 2050, Europa să devină prima economie majoră din lume cu efect neutru asupra climei”.

Proiectul va contribui, de asemenea, la extinderea rutelor existente, va deservi zonele dens populate și va îmbunătăți eficiența generală a serviciului. În plus, sprijinul acordat va finanța reabilitarea vechii infrastructuri de alimentare cu energie și achiziționarea de echipamente de întreținere.

Despre E5P

E5P este un fond multi-donator de 243 milioane EUR inițiat de Suedia care funcționează în toate țările Parteneriatului estic din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Fondul E5P din Republica Moldova totalizează 28 de milioane de euro și include o contribuție de 1 milion de euro din partea Republicii Moldova.

UE este cel mai mare contribuitor global, cu 18,75 milioane EUR. Fondurile sunt destinate să ajute Moldova să îmbunătățească eficiența energetică, contribuind la securitatea energetică și competitivitatea economică, dialogul politic, având în același timp un impact pozitiv asupra mediului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente