50.310 doze de vaccin Pfizer-BioNTech au ajuns în R. Moldova prin intermediul platformei COVAX

Irina Odobescu
20/05/2021
Foto: MSMPS via Facebook

Republica Moldova a recepționat, joi, 50.310 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, livrate gratuit prin intermediul platformei COVAX, un parteneriat dintre CEPI, Gavi, UNICEF și OMS. 

„Livrările pe platforma COVAX vor continua în zilele următoare, cu 45.600 de doze de vaccin Astra Zeneca, care vor fi expediate pe 24 mai. Dozele de vaccin vor fi păstrate în depozitul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și urmează să fie distribuite proporțional tuturor centrelor de vaccinare pentru a fi imunizate toate categoriile de populație", scrie în comunicatul emis de Ministerul Sănătății.

Pfizer este vaccin mARN și e autorizat pentru utilizare în mai multe state, precum SUA, Canada, țările UE, Marea Britanie. Acesta a fost precalificat de OMS și aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. Potrivit studiilor clinice, eficiența vaccinului a fost estimată de 92% pentru infecția SARS-CoV-2, 94% pentru COVID-19 simptomatic, 92% pentru formele severe și 87 la sută pentru persoanele cu COVID-19 care au avut nevoie de spitalizare.

În R. Moldova a început etapa a treia de vaccinare. Toate persoanele care vor să se imunizeze împotriva noului virus, dar nu vor reuși să o facă la Maratonul din 21-23 mai, se pot vaccina ulterior la toate centrele de vaccinare după adresarea la medicul de familie sau programarea prealabilă prin intermediul platformei www.vaccinare.gov.md. 

Datele oficiale arată că în R. Moldova au fost administrate 264.380 de doze de vaccin, iar 35.469 de persoane au beneficiat deja de a doua doză. Au fost înregistrate 53 de reacții adverse și 1.212 reacții adverse ușoare. 

Irina Odobescu
20/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii