Marea corupție lipsește în sentințele judecătorești din Moldova

Ilie Gulca
20/05/2021

Actele mari de corupție nu se regăsesc în sentințele emise de instanțele judecătorești din Republica Moldova în 2020, iar acest fapt ar dezvolta riscul nesancționării penale a corupătorilor mari. În mare, instanțele de judecată s-au pronunțat pe marginea cazurilor de corupție în care valoarea mitei este mică. Acestea sunt concluziile unui studiu elaborat de Direcția Analitică a Centrului Național Anticorupție.

În același timp, autorii raportului au constatat că traficul de influență este infracțiunea care se regăsește cel mai frecvent în sentințele instanțelor judecătorești. Cele mai multe condamnări au fost aplicate în cazul celor care au comis trafic de influență și infracțiuni de corupere activă, după care urmează cei învinuiți de corupere pasivă.

De asemenea, printre persoanele condamnate pentru comiterea actelor de corupție şi actelor conexe corupției, precizează autorii studiului, se regăsesc angajați cu funcții de răspundere din domeniul public. Unii dintre aceștia dețin chiar funcții de conducere.

Prin urmare, persoanele angajate în domeniul public ar fi gata să riște chiar cu funcțiile pe care le exercită în schimbul obținerii unor avantaje ilicite, susțin autorii studiului.

Ilie Gulca
20/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii