/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ SPPS susține că a reținut „legal” banii pentru uniforma fostului șef al instituție Iaroslav Martin

missing
20 mai 2021, ora 21:33

Proces de judecată între Serviciul Protecție și Pază de Stat și fostul director al instituției, Iaroslav Martin. Motivul conflictului este uniforma de general, cusută cu fire aurite. Mai exact, fostul conducător cere să-i fie restituită suma de bani, reținută la concedierea sa, pentru echipamentul special, inclusiv pentru costum. Potrivit unor documente publicate de Ziarul de Gardă, instituția i-a oprit din salariu și indemnizații circa 38 de mii de lei. De partea cealaltă, Serviciul Protecție și Pază de Stat a declarat pentru TV8 că acuzațiile lui Martin sunt nefondate, iar suma i-ar fi fost reținută absolut legal.

Potrivit Ziarului de Gardă, după ce Iaroslav Martin a fost eliberat din funcția de director al Serviciului Protecție și Pază de Stat, instituția i-a oprit din salariu și indemnizații suma de circa 38 de mii de lei, pentru articolele vestimentare pe care acesta și le-a păstrat. În special, este vorba despre un costum, pe care acesta și l-a comandat, după mărimile sale, după ce, în martie 2020, fiind director, a fost avansat în grad special de general-maior de către fostul președinte, Igor Dodon.

Reținerea acestei sume de bani l-a indignat pe Martin, așa că el a expediat o solicitare, către SPPS, prin care a solicitat să-i fie întoarsă suma, în termen de 10 zile. Întrucât Serviciul Protecție și Pază de Stat nu a reacționat la această cerere, Martin a atacat instituția în judecată. Acym, el cere de la SPPS peste 66 de mii de lei, inclusiv cele circa 38 de mii de lei, care i-au fost reținute. Procesul de judecată se află pe rol, la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, următoarea ședință fiind programată pentru finele acestei luni.

Contactat de TV8, Iaroslav Martin a evitat să ofere un comentariu, însă a precizat că instanța va fi cea care va decide, cine are dreptate. De partea cealaltă, într-un răspuns pentru TV8, Serviciul Protecție și Pază de Stat susține că acuzațiile lui Iaroslav Martin sunt nefondate.

REACȚIA SPPS: „La încetarea raporturilor de muncă, ofițerii de protecție, inclusiv conducerea Serviciului, achită valoarea restantă a uniformei, în cazul în care termenul de uzură al acestea nu a expirat. Termenul de uzură al uniformei ofițerilor de protecție poate varia între un an și 5 ani, în dependență de tipul echipamentului. Martin a beneficiat de: costum de serviciu, costum de paradă confecționate conform parametrilor săi personali, bunuri pentru care au fost cheltuiți din bugetul Serviciului suma de 43 551 lei”.

Între timp, costum de general cusut cu fire aurite și-a făcut și fostul director adjunct al SPPS, Petru Corduneanu, în prezent șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Și în cazul său, după plecare, instituția a ținut să-i scoată o sumă de bani din salariu și indemnizații.

PETRU CORDUNEANU, FOST ȘEF ADJUNCT SPPS: „Îmi spune că îmi reține pentru uniforma de general de la 34 la 36 de mii de lei”.

Întrebat dacă nu s-a gândit să atace în judecată Serviciul Protecție și Pază de Stat, PETRU CORDUNEANU, FOST ȘEF ADJUNCT SPPS, a spus: „Nu vreau. Mereu în capul mesei a stat legea. Dacă dumnealor au considerat așa… că trebuie să achit…

Și fostul șef al SPPS, Anatolie Golea, a confirmat pentru Ziarul de Gardă că și lui i-a fost reținută suma restantă pentru folosirea incompletă a echipamentului special, lucru pe care îl consideră ca fiind ceva normal.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram