‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
4.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎntreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de suport pentru ecologizarea afacerilor

Întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de suport pentru ecologizarea afacerilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii a organizat o sesiune online de informare cu genericul „Instrumentele de suport pentru ecologizarea ÎMM”.

În deschiderea evenimentului, directorul general ODIMM, Iulia Costin a subliniat faptul că aplicarea de către întreprinderile mici și mijlocii a modelelor de producție și consum durabil va contribui la eficientizarea utilizării resurselor, promovarea exporturilor și crearea noilor locuri de muncă. 

„Companiile autohtone pot beneficia de suport pentru ecologizarea afacerilor prin intermediul „Programului de ecologizare a ÎMM”. Totodată, ODIMM în colaborare cu UE și partenerii de dezvoltare: UNIDO, UNEP, OECD, Banca Mondială, Green for Grouth Found oferă pentru IMM un set de instrumente de suport pentru ecologizarea afacerilor în domeniile implementării eco-inovațiilor, eficienței energetice și a resurselor”. 

Iuliana Drăgălin, Secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a accentuat că „Programul de ecologizare a ÎMM” este un instrument de susținere și dezvoltare a capacităților acestora pentru adoptarea practicilor de ecologizare a proceselor de producere și de prestare a serviciilor.

„Este în premieră când în Republica Moldova, un Program de stat de suport pentru întreprinderi, derulează în scopul educării spiritului de a acționa economic în interesul mediului prin utilizarea responsabilă a energiei, a resurselor de-a lungul lanțului valoric, precum și prin gestionarea materiei prime, reciclarea deșeurilor și reutilizarea acestora”, a declarat Iuliana Drăgălin, Secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Boris Filipov, Manager de program, Dezvoltare economică și oportunități de piață în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a reiterat importanța adaptării noilor tehnologii prietenoase mediului.

„Este necesar ca IMM-urile să se adapteze noilor realități și să pună în aplicare noi tehnologii ecologice. Ele se pot confrunta cu constrângeri, cum ar fi lipsa de conștientizare, lipsa resurselor și expertizei, care s-au înrăutățit în această perioadă de pandemie, dar există o serie de programe de suport. Prin intermediul proiectului EU4Environment, sprijinim acțiunile guvernelor din țările Parteneriatului estic pentru a dezvolta politici și cadrul de reglementare pentru ecologizarea IMM-urilor. Există, de asemenea, alte proiecte finanțate de UE care sprijină transformarea ecologică. Poate părea provocator, însă eforturile în această direcție vor fi cu siguranță compensate, făcând IMM-urile mai competitive și mai rezistente la potențialele noi șocuri”.

Companiile autohtone au fost îndemnate să acceseze formele de suport în funcție de prioritățile și specificul afacerilor pe care le gestionează.

‹ adv ›

Advertoriale

Controlul eficient al lupoaiei și buruienilor la floarea-soarelui cu Listego® Pro

Pentru o cultură profitabilă de floarea-soarelui sunt importante: pregătirea terenului, alegerea hibrizilor potriviți, combaterea buruienilor, a dăunătorilor și a bolilor. Pregătirea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›