Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Sandu a discutat cu…

Președinta Sandu a discutat cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, despre recunoașterea certificatelor de vaccinare emise în R. Moldova pentru a permite cetățenilor țării noastre să circule liber în Uniunea Europeană

Aflată într-o vizită de lucru în Germania, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat miecuri, 19 mai, că a avut o discuție cu cancelarul german, Angela Merkel, în cadrul căreia au fost abordate mai multe subiecte cu privire la relațiile bilaterale dintre R. Moldova și Germania.

În context, șefa statului menționează că a discutat cu cancelarul german despre recunoașterea certificatelor de vaccinare emise în R. Moldova pentru a permite cetățenilor țării noastre să circule liber în Uniunea Europeană, în contextul pandemiei de COVID-19.

Tot în discuția purtată cu Angela Merkel, președinta Sandu i-a mulțumit cancelarului german pentru sprijinul susținut de care s-a bucurat Republica Moldova în toți anii ei de mandat și pentru ajutorul pe care țara noastră l-a primit din partea Germaniei în combaterea pandemiei.

„Am discutat în această după-amiază, la Berlin, cu doamna Angela Merkel, Cancelarul federal al Germaniei. (…) I-am mulțumit Cancelarului Merkel pentru sprijinul susținut de care s-a bucurat Republica Moldova în toți anii săi de mandat și pentru ajutorul pe care țara noastră l-a primit din partea Germaniei în combaterea pandemiei. Menționez, în acest sens, ajutorul ce urmează să ajungă în Moldova în următoarele săptămâni ca urmare a conversației telefonice anterioare cu Angela Merkel. Am discutat cu Angela Merkel și despre recunoașterea certificatelor de vaccinare emise în Republica Moldova pentru a permite cetățenilor țării noastre să circule liber în Uniunea Europeană. Am trecut în revistă cu Angela Merkel situația internă din Republica Moldova, provocările cu care ne-am confruntat în ultimele luni și perspectivele pe care le pot deschide alegerile parlamentare anticipate și agenda mea de reforme. Contez pe faptul că Germania va avea grijă ca, în actualele condiții de pandemie, cetățenii Republicii Moldova să poată vota în siguranță la scrutinul din 11 iulie”, menționează președinta Sandu, într-un mesaj postat pe Facebook, după discuția cu Angela Merkel.

Tot aici, președinta Sandu susține că, cancelarul Germaniei a confirmat intenția țării sale de a trimite observatori la alegeri în cadrul Misiunii OSCE/ODIHR.

În cadrul discuției, șefa statului susține că a vorbit cu Angela Merkel și despre etapa la care se află negocierile privind recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere pentru cetățenii moldoveni și germani.

„Totodată, am vorbit despre etapa la care se află negocierile privind recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere pentru cetățenii moldoveni și germani. Apreciem aici deschiderea părții germane de a gestiona migrația circulară a muncitorilor sezonieri din Moldova în Germania. Guvernul german urmează să finalizeze pregătirea proiectului unui acord în acest sens”, mai scrie Maia Sandu, pe Facebook.

În concluzie, președinta R. Moldova mai menționează că a reconfirmat angajamentele Republicii Moldova față de Uniunea Europeană.

„Un alt subiect a vizat provocările de securitate din regiune, care ne îngrijorează mult, precum și relația noastră cu UE. În acest context, am reconfirmat angajamentele Republicii Moldova față de Uniunea Europeană, pe care dorim să le respectăm în pofida întârzierilor admise de guvernarea anterioară. Astfel sperăm să deblocăm cât de curând asistența macrofinanciară, necesară țării noastre în situația de criză curentă. Germania este unul dintre partenerii fideli și de încredere ai Republicii Moldova – investitor, partener de dezvoltare, susținător al parcursului nostru european. Îmi doresc ca această relație să se dezvolte la fel de productiv mai departe, în interes comun”, se mai arată în mesajul președintei.

La finalul discuției, șefa statului spune că a invitat-o pe Angela Merkel să viziteze R. Moldova atunci când situația pandemică va fi mai favorabilă.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, efectuează în zilele de 19-20 mai o vizită oficială la Berlin. Potrivit unui comunicat de presă al Președinției, vizita are loc la invitația președintelui Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, „având ca scop să dea un nou impuls relațiilor bilaterale dintre cele două state”.

În cadrul vizitei oficiale la Berlin, Maia Sandu va participa la audieri pe tema R. Moldova în Comisia parlamentară pentru Afaceri Externe și în Comisia pentru Afaceri Europene și va avea întrevederi cu deputați din fracțiunile CDU/CSU, SPD, Partidul Verde din Bundestag.

Printre oficialii de rang înalt, cu care se va întâlni șefa statului mai sunt: Armin Laschet, Premierul Renaniei de Nord-Westfalia, Președintele Partidului Creștin-Democrat, Heiko Maas, Ministrul Federal al Afacerilor Externe, Annegret, Kramp-Karrenbauer, Ministrul Federal al Apărării, Günther Krichbaum, Președintele Comisiei parlamentare pentru afaceri europene și Norbert Roettgen, Președintele Comisiei pentru politica externă.